BNR, pregatita sa intervina pentru a preveni destabilizarea cursului

BNR este pregatita sa actioneze pentru a preveni eventuale miscari destabilizatoare ale cursului de schimb, a declarat, luni, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, care considera ca deprecierea monedei nationale din ultima perioada a fost nejustificata. “De la inceputul anului, coroana ceha, forintul, zlotul si leul s-au depreciat semnificativ fata de euro”, a spus Isarescu. Perioada actuala este departe de a fi una obisnuita, dat fiind scaderea intermedierii si finantarea mai dificila, a afirmat seful bancii centrale. El a adaugat ca aceasta situatie face necesara o anumita ajustare acursului de schimb , insa aceasta trebuie sa fie rezonabila.

De la inceputul acestui an, leul s-a depreciatcu 7,48% fata de euro, luand in calcul cursul de referinta anuntat de BNR in ultima sedinta a anului trecut, de 3,9852 lei/euro. BNR a anuntat luni un curs de referinta de 4,2833 lei/euro. In acest an, zlotul s-a devalorizat cu circa 12,5%, forintul intr-o proportie aproximativ egala, iar coroana ceha cu circa 6,8%. Forintul se tranzactiona la 295,25 unitati pentru un euro la 13:25 GMT, in urcare de la minimul record de 310 unitati atins saptamana trecuta. La 13:00 GMT, coroana ceha era in crestere cu 0,78%, la 28,55 unitati pentru un euro. Zlotul polonez a urcat cu 1,17%, la 4,692 unitati pentru un euro.
Pe de alta parte, guvernatorul BNR a aratat ca bancile-mama din Europa de Vest isi vor mentine angajamentele privind liniile de finantare fata de subsidiarele din Europa Centrala si de Est.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *