BNR este pregatita sa actioneze pentru a preveni eventuale miscari destabilizatoare ale cursului de schimb, a declarat, luni, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, care considera ca deprecierea monedei nationale din ultima perioada a fost nejustificata. „De la inceputul anului, coroana ceha, forintul, zlotul si leul s-au depreciat semnificativ fata de euro”, a spus Isarescu. Perioada actuala este departe de a fi una obisnuita, dat fiind scaderea intermedierii si finantarea mai dificila, a afirmat seful bancii centrale. El a adaugat ca aceasta situatie face necesara o anumita ajustare acursului de schimb , insa aceasta trebuie sa fie rezonabila.

De la inceputul acestui an, leul s-a depreciatcu 7,48% fata de euro, luand in calcul cursul de referinta anuntat de BNR in ultima sedinta a anului trecut, de 3,9852 lei/euro. BNR a anuntat luni un curs de referinta de 4,2833 lei/euro. In acest an, zlotul s-a devalorizat cu circa 12,5%, forintul intr-o proportie aproximativ egala, iar coroana ceha cu circa 6,8%. Forintul se tranzactiona la 295,25 unitati pentru un euro la 13:25 GMT, in urcare de la minimul record de 310 unitati atins saptamana trecuta. La 13:00 GMT, coroana ceha era in crestere cu 0,78%, la 28,55 unitati pentru un euro. Zlotul polonez a urcat cu 1,17%, la 4,692 unitati pentru un euro.
Pe de alta parte, guvernatorul BNR a aratat ca bancile-mama din Europa de Vest isi vor mentine angajamentele privind liniile de finantare fata de subsidiarele din Europa Centrala si de Est.