BĂNIŞOR – o comună intr-o continuă innoire

Aşezată in partea de sud-vest a judeţului Sălaj, comuna Bănişor
are in componenţă trei sate: Bănişor – reşedinţa de comună, localitate atestată documentar in anul 1213, Ban, atestat in acelaşi an, şi Peceiu, atestarea acestuia datand din 1214. Comuna are
o populaţie de 2419 locuitori şi o suprafaţă totală de 3210 hectare, din care – 690 intravilan şi 2520 extravilan. Toate cele trei sate ale comunei sunt situate pe drumul judeţean DJ-191, ceea ce constituie un avantaj pentru locuitori in privinţa legăturilor inspre comunele vecine, oraşul Şimleu Silvaniei şi reşedinţa judeţului, municipiul Zalău, mai cu seamă că, după mulţi ani de… domnie a gropilor, acesta a fost asfaltat. In comună există inregistrate 180 de tractoare şi 118 remorci, iar in ultimii 5 ani s-au construit 40 de case noi şi anexe gospodăreşti. Comuna este stăbătută de Valea Banului, de-a lungul căreia se inşiruie cele trei sate-Bănişor, Ban şi Peceiu.
Un primar fără odihnă
Să nu vă inchipuiţi că primarul comunei Bănişor, Gheorghe Ioan Pop, despre care va fi vorba, ar suferi de…insomnie. Nu, dumnealui este un om fără odihnă ori de cate ori trebuie rezolvate probleme ce ţin de comuna unde a fost ales primar de trei ori consecutiv, de la alegerile locale din 2000 incoace. Ajuns la al treilea mandat, primarul Gheorghe Pop, de loc din Peceiu, dar stabilit in Bănişor din 1998, cunoaşte ca-n palmă comuna, este “acasă”, cu toate problemele şi frămantările consătenilor săi şi, aşa cum subliniam, nu are odihnă pană nu e convins că tot ce si-a propus sau tot ce s-a hotărat in Consiliul Local nu se şi infăptuieşte. “N-aş vrea să mi se interpreteze vorbele ca laudă de sine, dar vă spun sincer că pentru mine ziua de lucru la primărie şi pentru comună este zi – lumină. Chiar şi cand sunt in concediu, nu este zi să nu trec 2-3 ore pe la primărie, pentru că dacă nu ai cunoştinţă permanent despre starea lucrurilor din comunitate, despre dorinţele oamenilor, dacă nu stăpaneşti problemele in totalitatea tematicii lor, nu poţi găsi nici soluţiile pentru rezolvarea lor. Crezul meu este că trebuie să fiu, ca primar, o funcţie de mare responsabilitate, mereu la dispoziţia cetăţenilor din toată comuna. Ţin mult la cei ce m-au ales, şi le mulţumesc şi cu acest prilej pentru că mi-au acordat votul, dar mă intristează, ba chiar mă mahneşte faptul că unii sunt mereu nemulţumiţi de ceea ce face administraţia locală. Ar vrea ca din bani puţini, să se realizeze lucruri mari, ori asta nu e posibil. Eu, impreună cu colegul Traian Ardelean, care este viceprimar din 2004, şi cu toţi salariaţii din primărie ne străduim să facem cat mai multe pentru comunitate şi cred că ceea ce s-a realizat pană acum, confirmă spusele mele. Să ne oprim doar la sursele de finanţare necesare. In condiţiile in care veniturile proprii nu acoperă decat 30% cheltuielile administrative locale, pentru investiţii trebuie găsite surse de finanţare din fonduri guvernamentale sau europene. Ori cum cel responsabil pentru accesarea unor astfel de fonduri este insuşi primarul, am alergat, m-am zbătut, am rezolvat problema intocmirii proiectelor şi am reuşit ca in ultimii ani să accesăm pentru comună peste 128 miliarde lei vechi, din fonduri guvernamentale, cat şi europene. Ştiţi ce inseamnă această cifră? Bugetul Primăriei Bănişor pe 128 de ani, la nivelul veniturilor proprii actuale.”
S-au mai primit bani pentru pod
Lucrările la podul din Bănişor peste Valea Banului au fost sistate la stadiul din fotografie (pilonii turnaţi), datorită faptului că din cele 13 miliarde lei vechi, cat este valoarea devizului acestui obiectiv, au fost puşi in lucru pană acum doar 1,7 miliarde. Adică atat cat s-a primit de la Guvern, proiectul podului fiind aprobat prin Ordonanţa 7. O veste bună, insă, pentru primărie şi cetăţenii din Bănişor care aşteaptă cu nerăbdare să poată beneficia de pod: prin Hotărare de Guvern, la 1 octombrie 2010, comunei Bănişor i-au fost alocaţi 292.000 lei, adică 2,92 miliarde lei vechi pentru continuarea lucrărilor la podul aflat in construcţie. “Aceşti bani vor fi folosiţi pentru achiziţionarea grinzilor traverse, montarea aestora urmand să inceapă cat de curand, ne-a spus primarul Pop. De bună seamă, mai sunt necesare şi alte fonduri pentru continuarea lucrărilor, dar ne vom zbate, vom cere şi vom bate la toate uşile ca să obţinem finanţare pană la terminarea construcţiei podului”.
Fonduri accesate, lucrări realizate
In ultimii ani, din fondurile accesate au fost executate o serie de lucrări şi obiective, toate in folosul comunităţii. Astfel, cu fonduri de la Banca Mondială, obţinuţi prin Programul de Dezvoltare Rurală, drumul de legătură Bănişor-Marin (partea din hotarul Bănişorului), a fost reabilitat fiind adus intr-o stare bună de circulaţie. ^Aici s-au executat nu numai lucrări de pietruire, ci s-a turnat şi un strat bituminos, pe partea carosabilă, ne-a precizat primarul Gheorghe Pop. De asemenea, pe porţiunea drumului din intravilan, rigolile au fost betonate.^ Colectarea deşeurilor din satele comunei Bănişor şi-a găsit rezolvarea prin realizarea şi punerea in funcţiune a rampei pentru colectarea selectivă a deşeurilor menajere. Această rampă, prima de acest tip din judeţ, este amplasată in hotarul comuni Crasna, iar fondurile necesare construirii ei, in valoare totală de 1milion euro, au sorginte europeană şi au fost accesate prin Asociaţia Valea Crasnei in componenţa căreia intră comunele Crasna, Bănişor, Meseşenii de Jos, Virşolţ şi Pericei.
Nici şcolile n-au rămas in afara atenţiei primăriei. Pentru Şcoala Gimnazială din Peceiu, de exemplu s-a cheltuit un miliard de lei vechi, banii proveniţi de la Guvern prin Hotărare guvernamentală, fiind alocaţi prin bugetul local. Pe langă lucrările de reabilitare – inlocuirea uşilor şi ferestrelor, refacerea faţadei, montări de gresie şi faianţă etc. – la acest local s-au mai realizat, din fonduri alocate prin Ministerul Educaţiei, instalaţia de incălzire centrală pe combustibil solid, au fost amenajate grupurile sociale de interior şi s-a refăcut instalaţia electrică. Lucrări de renovare au fost executate şi la Şcoala din Ban, de la zugrăveli, schimbarea uşilor şi ferestrelor, pană la repararea acoperişului. Prin finanţare externă, in cadrul programului “Biblionet” biblioteca comunală a fost dotată cu calculatoare, scaner, la acest centru de informare avand acces la internet orice cetăţean. Primarul comunei a dorit să menţioneze şi unele infăptuiri cu fonduri de la bugetul local. Printre acestea se numără : asfaltarea a trei terenuri de sport la şcolile din comună, amenajarea dispensarului medical uman din Bănişor, conform cerinţelor DSP, fiind realizată şi incălzirea centrală pentru dispensar şi locuinţa de serviciu a medicului, reabilitarea blocului de locuinţe pentru specialişti şi funcţionari, amenajarea unui parc de joacă in centrul comunei şi a trei punţi peste Valea Banului şi pietruirea drumului de la Bănişor spre cătunul Tog.
Un proiect şi ambiţia primarului
Comuna Bănişor se numără printre cele 16 comune din judeţul Sălaj care au fost selectate pentru finanţarea din fonduri europene a unui proiect integrat, prin PNDR, pe măsura 3.2.2. Proiectul, a cărui valoare totală se ridică la 2,5 milioane euro, cuprinde: asfaltarea a 4,1 km de uliţe in comună, construirea a două poduri peste Valea Banului, la Peceiu şi la Ban, alimentare cu apă şi canalizare şi construirea unei staţii de epurare, reabilitarea căminului cultural din Bănişor şi construirea unei after-school tot in centrul de comună. Licitaţia pentru proiectul tehnic a fost organizată, iar in conformitate cu pogramul de achiziţii publice, in luna decembrie se va organiza şi licitaţia de execuţie. “Dacă toate vor decurge normal, cred că in aprilie viitor vor demara primele lucrări din cadrul acestui proiect, ne-a spus, cu o undă de speranţă in glas, primarul Gheorghe Pop. Am ambiţia să ajung să văd materializat acest proiect, care va aduce incă o notă de innoire a comunei şi voi face tot ce trebuie pentru a-i da viaţă”.