septembrie 30, 2022

Bisericile-monument din Salaj distruse anul trecut de furtuna asteapta inca bani de la Guvern

Prefectura spune ca responsabilitatea pentru reabilitarea lacaselor de cult sta in sarcina parohiilor

rn

Prefectura anunta referitor la la cele doua biserici de lemn afectate de intemperiile din toamna anului trecut – din Poarta Salajului si Lozna – ca daca parohiile care le au in administrare vor finaliza la timp dosarele cu proiectele de restaurare, ele vor putea primi finantare la urmatoarea rectificare bugetara a Guvernului, adica in octombrie.
Guvernul a aprobat pana acum doar alocarea de fonduri pentru protejarea de intemperii a celor doua biserici de lemn distruse de furtuna din 17 septembrie – Sf. Mihail si Gavril, din Poarta Salajului, si Sf. Dumitru, din Lozna.
Preotul Claudiu Nechita, purtator de cuvant al Episcopiei Salajului, ne-a declarat ca a fost alocata suma de 15.000 de lei pentru parohia din Poarta Salajului si suma de 7.000 de lei pentru parohia Lozna, pentru efectuarea unor lucrari de punere sub protecttie a bisericilor- inchiderea frontoanele peste bolti cu scandura si o protecttie de carton asfaltat peste bolta, altar si turn, astfel ca bisericile sa fie protejate de intemperii pana cand se vor executa lucrarile de refacere a acoperisurilor si celor doua turle rupte de vant.

rn

Cele doua biserici distruse au nevoie
de 685.000 de lei pentru a fi refacute

rn

Potrivit referatului intocmit de Directia de Cultura Salaj dupa evaluarea pagubelor, costul estimativ pentru realizarea lucrarilor de proiectare si executie a restaurarii este de 345.000 lei fara TVA pentru biserica din Poarta Salajului si de 230.000 lei fara TVA pentru biserica din Lozna. Rezulta ca suma totala, cu TVA, necesara reparatiilor se ridica la aproape 685.000 de lei.
"În urma verificarilor efectuate de catre reprezentantii Directiei Judetene pentru Cultura Salaj, de catre Arhitectul Sef al Judetului si un expert restaurator atestat de catre Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, va comunicam urmatoarele: furtuna care s-a abatut asupra vestului tarii in data de 17 septembrie 2017 a produs distrugeri si pagube considerabile la bisericile de lemn din localitatile Poarta Salajului si Lozna. La Poarta Salajului, vantul puternic a desprins coiful si galeria turnului, care s-au prabusit peste acoperis, distrugand partea de nord si cea de nord-est unde s-au frant capriorii. La Lozna furtuna a smuls coiful turnului, care a cazut la pamant fara a produce mari stricaciuni bisericii. Coama acoperisului a fost usor deteriorata in partea de est, spre altar. S-au luat primele masuri pentru asigurarea unei minime protectii, pana la intervenetiile de urgenta premergatoare lucrarilor de restaurare, fiind necesara elaborarea unui proiect tehnic si obtinerea unor fonduri pentru refacerea monumentelor. Vor fi intocmite dosare de restaurare in regim de urgenta care vor fi depuse la Ministerul Culturii si Identitatii Nationale in vederea alocarii de fonduri", arata Directia de Cultura Salaj.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.