Biblioteca Judeteana, selectata din 31 de candidate
Cel putin 22 de biblioteci comunale din judet vor beneficia, in perioada imediat urmatoare, de finantare de la Fundatia Bill&Melinda Gates, dupa ce Biblioteca Judeteana „Ionita Scipione Badescu” a fost selectata, impreuna cu alte 11 biblioteci judetene din tara, in proiectul „Biblionet – Lumea in biblioteca ta”, pentru care au aplicat nu mai putin de 31 de astfel de institutii. Proiectul are o valoare totala, la nivel national, de 26,9 milioane de dolari si are ca scop dezvoltarea unui sistem modern de biblioteci publice in Romania. El este un parteneriat intre Fundatia IREX, Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului Cultural National, Fundatia EOS (Educating for an Open Society), ANBPR (Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania) si bibliotecile publice romanesti. Microsoft Corporation, partener al programului Global Libraries la nivel mondial, va dona software in valoare de aproximativ 15 milioane de dolari catre bibliotecile selectate.
Potrivit informatiilor primite de la Florica Pop, directoarea Bibliotecii Judetene si coordo-natoarea proiectului declarat, la inceputul acestei saptamani, cele 22 de biblioteci comunale vor fi selectate din lista de 25 pentru care s-au depus formulare de aplicatie, si anume: Agrij, Babeni, Balan, Banisor, Benesat, Boghis, Bocsa, Buciumi, Criseni, Hereclean, Horoatu Crasnei, Ileanda, Maeriste, Mirsid, Napradea, Nusfalau, Pericei, Plopis, Poiana Blenchii, Romanasi, Sag, Somes Odorhei, Samsud, Sarmasag si Varsolt. Cele trei care nu vor fi selectate in aceasta prima faza, la care se adauga bibliotecile din Galgau, Almasu, Cizer, Chiesd, Zimbor si bibliotecile orasenesti din Jibou si Simleu Silvaniei, vor fi incluse in program in cea de-a doua etapa a proiectului, ce va incepe in luna noiembrie.
Salajenii vor fi invatati, gratuit, sa navigheze pe net
Prin acest proiect, bibliotecile selectate vor fi dotate cu calculatoare conectate la internet, vor primi software, iar bibliotecarii vor urma gratuit cursuri care sa le permita initierea in tainele navigarii pe internet a utilizatorilor. Toate acestea se vor regasi sub forma unor centre – amenajate in cadrul bibliotecilor – unde comunitatea va avea acces gratuit. Saptamana aceasta, reprezentantii Bibliotecii Judetene vor face o evaluare a necesarului de aparatura pentru bibliotecile selectate (in functie de spatiul disponibil, dar si de numarul de locuitori din comuna respectiva), urmand ca, in functie de aceasta evaluare, sa fie stabilita suma ce revine Salajului in acest proiect.
Fundatia Bill&Melinda Gates si-a facut simtita prezenta in Salaj inca de anul trecut, cand Biblioteca Judeteana a fost selectata in programul-pilot Global Libraries. Prin acest program, finantat de fundatia amintita, au fost infiintate patru centre de acces gratuit la internet (doua la Zalau, unul la Cehu Silvaniei si altul la Bobota).
Doar 20 la suta dintre salajeni au acces la Internet
Aproape 80 la suta din salajeni, mai ales cei din mediul rural, nu au acces la Internet, pentru acestia fiind dificil sa profite de beneficiile economice si sociale ale accesului la Internet, cum ar fi: serviciile de e-administratie, gasirea unui loc de munca, informatii din domeniul sanatatii, servicii bancare si de administratie online, rezervari de bilete si multe altele.