Casa Nationala de Pensii doreste eliminarea criteriului de repartitie a biletelor de tratament in functie de ordinea depunerii cererii, astfel ca in prezent se lucreaza la stabilirea unor criterii noi de repartizare a biletelor.
Pensionarii nu se vor mai trezi cu noaptea-n cap pentru a-si depune cereri pentru bilete de tratament. Anamaria Pernes, directorul coordonator adjunct al Casei Judetene de Pensii Salaj, spune ca in curand va fi finalizat un nou sistem potrivit caruia se vor acorda biletele de tratament pentru pensionari si pentru asiguratii din sistemul public. Pana acum era vorba de principiul „primul venit, primul servit” iar in sezonul estival se formau cozi la casele de pensii si cu doua, trei zile inainte de data de 1 a fiecarei luni pentru a se inscrie pe o lista in functie de care se primeau numere de ordine. Primii sositi primeau bilete si erau persoane care se prezentau la ghiseu cu mai multe cereri, si pentru rude sau vecini. „Din cate am inteles, fiindca inca nu am vazut acel proiect referitor la noile norme, la acordarea biletelor se va tine cont de mai multi factori. Daca solicitantii au mai fost in statiuni in anii trecuti, daca au mai primit bilete de tratament cu reducere de 50 la suta sau gratuite, dupa caz, daca sejurul a fost in sezon sau in extrasezon, in statiuni mai populare sau mai putin populare etc. Probabil se va tine cont si de starea de sanatate, nu pot sa spun inca nimic sigur. Dar e cert ca noile criterii in baza carora se vor oferi biletele de tratament sunt in avantajul pensionarilor si asiguratilor”, a precizat Pernes.
Pentru ca nu s-a aprobat Legea bugetului de asigurari sociale de stat pentru anul viitor care stabileste numarul de bilete de tratament si nici nu se cunosc inca criteriile de repartizare a biletelor, nu se vor inregistra cereri pentru anul 2010, cereri care ar trebui sa se depuna in perioada 1-15 decembrie 2009. Probabil la inceputul anului viitor se va cunoaste cu exactitate in baza caror criterii pensionarii salajeni vor primi bilete de tratament, potrivit lui Pernes. Ultimul sejur din acest an se va finaliza la mijlocul lui decembrie iar in perioada 24-28 noiembrie se vor elibera biletele de tratament.
In acest an peste 5.500 de salajeni au solicitat bilete de tratament, iar Casa Nationala de Pensii a pus la dispozitie pentru judetul nostru doar 3.246.