Saptamana trecuta a fost prilej de „sarbatoare”: criza mondiala a facut un an. 12 luni in care romanul si Romania au simtit din plin efectele negative ale recesiunii. La ceas de bilant, concluziile sunt dureroase: somaj record, creditare aproape blocata, piata imobiliara prabusita, marile companii cu lacat pe poarta ori chinuindu-se sa traiasca de pe o zi pe alta. Aproape fara nici o exceptie, toti exponentii economiei sangereaza: de la transportatori, la textilisti, de la producatori industriali, la constructori.
Incapatanarea cu care guvernantii au negat, pana spre sfarsitul anului trecut, existenta crizei in Romania nu ne-au avantajat deloc. Ezitarile ulterioare, precum si neputinta lor in a elabora masuri concrete de contracarare a efectelor recesiunii au aruncat Romania din lac in put. 600.000 de romani au ramas fara un loc de munca, o multime de firme si-au intrerupt activitatea, s-au dizolvat ori au intrat in incapacitate de plata, economia tarii s-a contractat cu 8,7 procente, iar Romania s-a indatorat la FMI cu 20 miliarde de euro. Si, daca e sa ne luam dupa vocile angajatorilor de pe piata, lucrurile sunt departe de a se fi oprit.
Cu toate acestea, mai marii de la Bucuresti isi pastreaza optimismul. Mugur Isarescu, presedintele Bancii Nationale a Romaniei, iese la interval spunand ca „economia se va pune pe picioare in trimestrul al patrulea, daca nu chiar in al treilea”.Un optimism similar dovedea, anul trecut, fostul premier Tariceanu, cand declara raspicat ca tara noastra nu va fi lovita de criza.
Situatia este mult prea delicata pentru a mai visa o ochii deschisi. Solutiile nu vor cadea din cer, indiferent de gradul de optimism pe care il manifestam. Ne-am convins de asta in decursul unui an de criza, in care alesii poporului au stat cu mainile in san in cea mai mare parte a timpului. Iar cand s-au gandit ca, totusi, ar trebui sa miste ceva, au facut mai mult rau decat bine. Cele peste 100.000 de firme care s-au vazut nevoite sa-si suspende activitatea din cauza introducerii impozitului forfetar sunt o dovada certa.