Centralizarea datelor privind fenomenele hidrometeorologice periculoase produse în 17 martie arata ca in Salaj au fost afectate cinci comune (Ileanda, Nusfalau, Sarmasag, Ip si Marca), respectiv noua localitati (Ileanda, Perii Vadului, Nusfalau, Bilghezd, Sarmasag, Lompirt, Ilisua, Marca si Ip).
rn
Au fost afectate 701 hectare de teren arabil, 12 hectare de pasuni, sapte fântâni, cinci anexe gospodaresti, patru poduri, trei kilometri de drum judetean si 8,2 kilometri de strazi.
La Ileanda, pe drumul national DN 1C, la km 108 + 800, pe o sectiune de 50 metri liniari, drumul este grav afectat de alunecari de teren, aparând un gol sub covorul astfaltic. Primarul Cornel Lar ne-a spus ca o echipa de la Drumurile Nationale a intervenit ieri in zona, iar banda de circulatie blocata a fost deschisa traficului.
Prefectul judetului Salaj, Florin Florian, a emis ieri, 19 martie, un ordin privind constituirea unei comisii mixte, formata din specialisti, în vederea constatarii pagubelor si stabilirea de masuri în vederea atenuarii efectelor produse de alunecarile de teren si scurgerile de pe versanti.
Si alte comuen in afara celor mentionate sunt insa in alerta din cauza inundatiilor. De pilda, primarul comunei Maeriste, Vasile Lazar, ne-a spus ieri ca au fost doua situatii unde a fost nevoie sa se intervina. O situatie a fost in noaptea de sambata spre duminica, la Giurtelecul Simleului, unde pe portiune din DC 105 s-a revarsat valea Maladiei. Acolo primarul a dispus sa se intervina cu un buldoexavator si sa se construiasca un dig de protectie care sa impiedice apa sa ajunga pe carosabil. A doua situatie a avut loc luni, 19 martie, in satul Uileacul Simleului, unde raul Crasna a spalat trecerea spre catunul Zgherle, unde locuiesc 12 familii. Priamarul, viceprimarul si doi sateni voluntari au intervenit cu un buldoexavator si au refacut trecerea care este acum practicabila.