Începând de marți, Filiala Scala a Bibliotecii Județene ”Ioniță Scipione Bădescu” îi așteaptă pe toți iubitorii de carte, dar și pe copiii iubitori de robotică, astronomie sau inginerie în nou spațiu amenajat cu bun gust, atractiv și adaptat tuturor vârstelor.

Practic, este o altfel de biliotecă în care nu doar mirosul cărților te îndeamnă să răsfoiești pagini spre cunoaștere; pentru că e un loc care te atrage ca un magnet, în care fiecare zonă a fost gândită ca o poveste frumos descrisă prin ingeniozitatea angajaților bibliotecii.

Prima ”bibliotecă din cartier” a fost inaugurată de managerul BJS și inițiatoarea proiectului, Mariana Marian, avându-i alături pe Dinu Iancu-Sălăjanu – președintele Consiliului Județean Sălaj, Szilágyi Róbert István – vicepreședintele Consiliului Județean, subprefecții Adriana Sabou și Florin Florian, managerii bibliotecilor județene din Cluj – Stanca Sorina și Maramureș – Teodor Ardelean, manageri ai instituțiilor de cultură din județ, reprezentanți ai sponsorilor, dar și prieteni ai bibliotecii.

“Rolul nostru este de a da aripi viselor tuturor. Și copiilor, și tinerilor, și adulților, deopotrivă. Cunoașterea, calea, sufletul, nu se pot găsi decât într-o bibliotecă. Și noi trebuie să le spunem utilizatorilor noștri că indiferent de forma, mărimea sau culoarea literelor, doar dacă le atingi poți să le deslușești. Dorim ca biblioteca să fie pentru membrii comunității o a doua casă, un spațiu plăcut și comod, care să le ofere tot ceea ce caută”, a spus în deschiderea evenimentului managerul Mariana Marian.

Susținător al educației și culturii, președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu Sălăjanu, a salutat deschiderea Filialei Scala, considerând-o o fereastră spre lumină. “Această extensie a Bibliotecii Județene, care aduce cartea mai aproape de copiii din școlile și liceele situate în zonă, reprezintă o fereastră spre lumină. Iar orice sumă de bani care se duce spre deschiderea unei biblioteci este o investiție, nu o cheltuială. Vă felicit și vă asigur de toată susținerea noastră”, a punctat Dinu Iancu Sălăjanu.

Subprefectul Adriana Sabou a fost norocoasa posesoare a primului permis de acces la bibliotecă eliberat la Filiala Scala.

Ce oferă vizitatorilor noua Filială a Bibliotecii

Investiția pentru înființarea primei Filiale a Bibliotecii în Zalău se ridică la suma de aproximativ 90 de mii de lei, fiind realizată cu sprijinul Consiliului Județean Sălaj, Michellin România, Electro Grup Zalău și TenarisSilcotub.

Aici, prietenii vechi și noi ai Bibliotecii sălăjene vor găsi o zonă de educație STEM, un mini MakerSpace, unde vor fi organizate activități destinate copiilor pasionați de robotică, astronomie, matematică sau inginerie. Pentru bebeluși, a fost pregătit un colțișor baby-friendly, unde se vor putea bucura, alături de părinți și bunici, de cărți și jocuri speciale pentru ei. Iubitorii de lectură au la dispoziție aproximativ 3.500 de volume, din toate domeniile de interes, pe care le pot împrumuta la domiciliu, pot consulta documente pe loc, pot rezerva și reține titluri, dar au și acces gratuit la internet.

Tot aici se vor putea organiza diferite activități, atât pentru copii, cât și pentru adulți, programul de funcționare fiind de luni până vineri, între orele 9,00-17,00.