Ministrul interimar al Agriculturii, Radu Berceanu, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ca o parte din banii platiti pentru subventiile agricole ajung la fermieri care fac raportari false, cum ar fi un numar mai mare de capete de bovine decat cel existent in realitate. „Am auzit zvonuri despre recensamantul la bovine, unde s-au numarat bovinele intr-un cap al satului, iar pana s-a ajuns in celalalt capat, o parte s-a transferat pe parcurs. Impresia mea este ca uneori nu au fost atatea capete ca in recensamant si ca s-au produs schimbari pe parcurs, iar noi, totusi, am facut plati”, a spus Berceanu.
El a adaugat ca „a auzit” de cazuri in care pentru legume importate la negru din Turcia s-au primit subventii ca si cum ar fi fost cultivate in Romania. „Banuiesc ca aceste lucruri, daca mi s-au spus mie intr-o saptamana, li s-au spus si altora. Eu cred ca daca am putea sa facem 100% corect platile, adica sa ajunga doar la cei care meritau, in mod corect, acestia ar fi trebuit sa primeasca o suma dubla”, a afirmat ministrul interimar al Agriculturii.
Berceanu s-a aratat impresionat de nivelul sumelor platite in agricultura, adaugand ca acestea sunt distribuite, insa, cu prea mare usurinta si fara verificari ulterioare. „Cred ca trebuie dezvoltata cat mai rapid in cadrul Ministerului Agriculturii o activitate de control post-factum, care sa ne arate cum ar trebui sa se faca platile anul viitor. Din discutiile pe care le-am avut cu specialistii si din materialele pe care le-am citit, constat ca partea asta a lucrurilor nu este foarte dezvoltata. Este putina verificare in zona post-plata”, a mai spus Berceanu.
Berceanu: O parte din subventiile agricole se duc catre cei care fac raportari false
Articole
APIA începe plățile în avans în octombrie
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că sistemul informatic al agenției este pregătit ca, începând cu data de 16 octombrie 2024, să demareze Campania de plată în avans pentru fermierii care au depus cereri de plată în anul 2024. În Campania 2024, Comisia Europeană și statele membre susțin menținerea derogării cu privire la plata avansului de până la 70 % pentru intervențiile sub formă de plăți directe, și de până la 85 % în…
Mai mult...Pesta micilor rumegătoare se extinde în țară și blochează exporturile
Numărul focarelor de pestă a micilor rumegătoare (PMR) depistate până acum de autoritățile sanitar-veterinare a ajuns la 45, ceea ce determină monitorizarea atentă a tuturor fermelor de oi și capre din toată țara. În Tulcea, primul județ afectat de virusul care ucide oile și caprele, sunt 38 de focare, alte șase în Constanța și un focar în Timiș. În total, sunt afectate până acum peste 220.000 de animale. Cum virusul se răspândește rapid, autoritățile au impus măsuri…
Mai mult...