Begonia – sfaturi pentru îngrijirea ei

0
118
Scarlet red begonia blossom in a flower pot. Several flowering begonia bushes in pots on the windowsill, potted indoor plants during spring flowering

Begonia este o plantă erbacee perenă, stufoasă, care poate atinge o înălțime de până la 40 de cm. Este una dintre cele mai populare plante de apartament, fiind adusă în Europa puțin înaintea secolului al XIX-lea. Aceasta este o plantă decorativă, atât prin frunzele ei, cât și prin flori. Cu îngrijirea corectă, va face flori tot anul, iar frunzele grase vor fi lucioase și verzi, iar uneori roșcate și cărnoase. Florile pot varia de la roșu închis până la roz, și de la galben până la alb. Acestea sunt bogate în timpul verii, însă unele specii înfloresc și iarna.

Toate soiurile de begonia au nevoie de ghivece joase, de mărime medie, și preferă umiditatea crescută. În cazul în care aerul este uscat, pulverizează apă pe frunze, dar numai după ce planta nu mai este în bataia razelor solare. Pentru început, așează begonia în dreptul unei ferestre din casa ta. Este o plantă care se dezvoltă bine și în compania altor specii. Nu este indicată o zonă prea călduroasă, dar nici prea rece.

În timpul iernii are nevoie de cel puțin 12 grade C, iar vara trebuie ținută în locuri mai umbroase, pentru a nu fi arsă de soare. Begonia are nevoie de lumină, câteva ore pe zi. Aceasta trebuie udată periodic, pe tot parcursul anului, în cantități moderate, chiar și în perioada de repaus. Dacă planta a crescut prea înaltă, înseamnă că nu are suficientă lumină. Tunde puțin vârfurile și mută planta într-un loc luminos.

La începutul primăverii, trebuie replantată într-un pământ amestecat cu frunze și turbă. Toată primăvara trebuie tăiată pentru că această operațiune importantă sporește desimea și stimulează producția de flori.

În sezonul rece, begonia va intra într-un semi-repaus și i se vor usca o parte din frunze.Acesta însă nu este un motiv de îngrijorare. Begonia este stimulată puternic de lumină, astfel că, de îndată ce ziua se mărește, planta revine la viață și se regenerează. Dacă frunzele și florile sunt uscate, există șanse ca tuberculul să fie sănătos. Tot ce trebuie să faci este să scoți rădăcina din pământ și să tai tulpina la două degete deasupra. Apoi planteaz-o într-un alt vas corespunzător. Udă planta regulat, timp de o lună, iar begonia va răsări din nou.

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.