Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a anuntat, joi, intr-o conferinta de presa dupa ce OMS a ridicat gradul de alerta pandemica la 6, ca in toamna vor fi facute doua vaccinuri, primul pentru gripa sezoniera, iar al doilea pentru AH1N1, precizand ca pentru noul virus gripa ar putea fi necesare doua doze.
Bazac a precizat ca la sfarsitul lunii iulie se va trece la productia vaccinului sezonier, iar dupa ce se va hotari formula pentru noul tip de gripa AH1N1se va trece la productia acestuia, astfel ca in 90 de zile tarile care au autorizatie in acest sens sa poata produce vaccinul pentru noul tip de gripa. Ministrul a precizat ca vaccinul pentru noul tip de gripa va avea tot trei tulpini si ca s-ar putea sa fie nevoie de administrarea a doua doze la interval de o luna una dupa alta. „Sunt sapte tari printre care si Romania care au autorizatie de la OMS pentru producerea noului tip de vaccin dupa ce tulpina va fi izolata. Nu au fost izolate inca tulpinele acestui virus, se mai fac inca cercetari. Specialistii declara ca trebuie sa fim constienti de faptul ca ne confruntam cu un virus nou in cazul caruia se mai fac inca cercetari si, ca urmare, autoritatile pot lua anumite decizii care pot fi schimbate pe masura ce apar informatii noi”, a mai spus Ministrul Sanatatii.
Totodata, Bazac a declarat ca, potrivit ultimelor informatii, in Europa sunt in total 1.565 de cazuri de gripa cu virus nou, din care 126 inregistrate in ultimele 24 de ore.
La nivel mondial au fost inregistrate 27.689 de cazuri, din care 1.224 in ultimele 24 de ore. In Romania sunt 11 cazuri de gripa AH1N1, din care doua au ramas internate.