Caravana de informare „agricultura in Uniunea Europeana” si-a facut debutul la Zalau, acum, la spartul targului, cand banii europeni sunt mai putini si mai putin accesibili decat oricand.
Hai sa citam precum e scris in comunicatul de presa al Prefecturii: „Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania, in parteneriat cu Instititia Prefectului Judetului Salaj a organizat ieri in sala „Porolissum” a Consiliului Judetean Salaj din Zalau evenimentul inaugural al caravanei de informare „Agricultura in Uniunea Europeana”, la care a fost prezent alaturi de oficialitatile locale, deputatul european Csaba Sogor – Grupul Partidului Popular European” Pana aici toate bune si la locul lor. Chiar prefectul Alexandru Vegh concluziona: „Sper ca dupa aceasta intilnire sa ramanem cu ceva, cu informatii utile, legate de posibilitati de finantare in agricultura”, Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean Salaj a fost mult mai pragmatic: „Indiferent ce discutam si despre ce discutam este vorba despre bani”.

CATA AGRICULTURA POTI INVATA DE LA UN PREOT REFORMAT
La simpozionul cu genericul mai general decat… generalitatea („Agricultura in Uniunea Europeana”) si-au facut prezenta mai marii agriculturii salajene, primari, cativa specialisti, presa si cam atat. Mai bine de 30 la suta din sala avea scaunele goale. Pana la sfarsit s-a ajuns la o… goliciune de jumatate, pentru ca unii participanti satui de logosul stalcit al europarlamentarului au plecat tiptil, tiptil, cum s-ar zice sa nu produca panica. Si apoi, Dumnezeu ma ierte, ce aveau de invatat de la un preot reformat, care nici macar nu face parte din Comisia de agricultura a Parlamentului European. In paranteza fie spus, ciobanul Gigi Becali este membru al respectivei comisii si macar se pricepe la…oi. Pe cand Sogorul nostru se lauda ca este membru a doua comisii (Drepturi civile, Protectie sociala) care nu prea au tangente cu scormonitul taranei.

E CAM TARDIV
Nu vreau sa fiu rautacios, dar aceasta caravana si prelegerile lui Sogor Csaba este o masinarie de tocat bani, inclusiv prin cheltuielile care se fac cu deplasarile, bufetul suedez, prezenta oficialitatilor de la Bucuresti, ca de pilda d-na Lucina Bal, sefa Biroului de informare a Parlamentului European. Si apoi atat de mult s-a batut apa in piua pe fonduri europene incat s-a dezintegrat in doi atomi de hidrogen si unul de oxigen. Onoratul cumatru Sogor nu a spus nici o noutate. Poate actiunea lui ar fi prins la fermieri cand erau fonduri europene din belsug. Acum, cand unele masuri sunt vitregite total sau partial de fonduri, europarlamentarul ne vorbeste despre posibilitatile de accesare a lor. Oare stie domnia sa ca nici o banca nu da la ora actuala credite pentru cofinantare in agricultura, chiar daca proiectul este eligibil? Chiar ministrul Agriculturii spunea ca pe Masura 125 nu se va aproba decat un proiect pe judet. Atunci de ce atata timp irosit si bani cheltuiti fara folos?

„LIMBA NOASTRA-I O COMOARA”. NU SI PENTRU SOGOR
Suparator pentru majoritatea audientei a fost si faptul ca deputatul european Sogor Csaba s-a exprimat greoi in limba romana, cu dezacorduri si stalceli, chiar daca s-a nascut aici, pe plaiuri mioritice. De fapt, chiar cumatrul Csaba, marturisea fara scuze ca limba romana se afla pe locul patru in vocabularul sau. Ierarhic pe primul loc se situeaza limba maghiara, apoi engleza, germana si mai la coada limba romana. Cat de mult l-o fi durand de spatiul rural romanesc pe Sogor Csaba, nu-i greu de banuit.