Batalionul 315 Artilerie “Simion Bărnuţiu”, 55 de ani de la înființare

Batalionul 315 Artilerie “Simion Bărnuţiu”, 55 de ani de la înființare
credit foto: Instituția Prefectului Sălaj
  • Prefectul Dari Toma a primit o plachetă de onoare din partea comandantului Dănuț Buzea

Unitatea militară de la poalele Măgurii și-a sărbătorit la început de octombrie ”ziua de naștere”. Ca la oricare eveniment fericit, au participat și invitați de seamă, atât oficiali ai Armatei regionale, cât și autorități locale și județene.

Militarii au primit diverse distincții, au defilat pentru invitați și s-au bucurat de soarele strălucitor de octombrie înfiebântat parcă special pentru această zi de sărbătoare.

”Până și Arghezi ar fi fost astăzi invidios pe noi! Toamnă frumoasă și roditoare la Șimleu Silvaniei. Ca o chemare voevodală, din <corn ce sună>, răsunatu-a, peste văi și peste munți, să se adune la mare sfat, oștenii ce au jurat credință Drapelului de luptă al Batalionului 315 Artilerie <Simion Bărnuțiu>. Au răspuns chemării și au venit cu sufletul deschis, foștii și actualii camarazi, din toate colțurile țării, astăzi 3 octombrie 2023, când am sărbătorit, de facto, cei 55 de ani de existență, a noastră, a lui 315.

Momente emoționante, revederi plăcute, îmbrățișări, strângeri de mâini, depănări de amintiri, zâmbete largi, suspine chiar, ochi înlăcrimați de fericire, ingredientele unei reîntâlniri <nepereche> peste timp. Foarte tineri, tineri, mai puțin tineri, maturi, în putere, la a doua tinerețe, mai în vârstă, înțelepți și mai înțelepți, străvechi, au desăvârșit astăzi, parcă, o <reuniune de mare familie, de ,<foarte unită familie. Și cum ar zice poetul, în Călin (file din poveste): <Toți cu inime ușoare, toți șăgalnici și berbanți>. Și ca frumosul să aibă plus valoare și recunoașterea <virtuților din talanți>, ne-au onorat cu prezența, o serie de personalități, considerăm noi, apropiați sufletului nostru, care au binevoit să fie părtași revederii noastre: comandantul Diviziei 4 Infanterie <Gemina>, general de brigadă Bogdan Cernat, comandantul Regimentului 69 Artilerie Mixtă <Silvania> colonel Ștefan Toader, domnul Cristian Lazăr, primar al orașului Șimleu Silvaniei, domnul Dari Toma, prefect al județului Sălaj, domnul Marian-Paul Maghiu, administratorul public al județului Sălaj, comandanți și șefi ai structurilor din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională, foști comandanți ai unității, oficialități locale și județene, cărora le mulțumim și le întoarcem gândurile bune și urările, însutit. A fost sărbătoarea noastră, am cinstit-o cum se cuvine!”, spun reprezentanții artileriștilor de la Șimleu Silvaniei.

Prefectul judeţului Sălaj, Dari Toma, a fost prezent, marţi, la cea de-a 55-a aniversare a existenţei Batalionului 315 Artilerie “Simion Bărnuţiu”, parte a Regimentului 69 Artilerie Mixtă “Silvania” Şimleu Silvaniei.

Oficialul spune că istoria bogată a batalionului trebuie onorată și de generațiile viitoare de militari, fiind un simbol al onoarei și devotamentului.

“Această aniversare reprezintă nu doar o perioadă semnificativă de timp în istoria unităţii, ci şi un moment de reflecţie asupra dedicării şi angajamentului deosebit demonstrat de această unitate faţă de ţară şi comunitate. Născut în vremurile tensionate de după invazia Cehoslovaciei, la care România a refuzat să participe, Batalionul 315 Artilerie “Simion Bărnuţiu” are o istorie bogată, ce trebuie onorată şi de generaţiile viitoare de militari. O istorie ce înseamnă numeroase misiuni şi activităţi de succes, atât pe plan intern, cât şi în teatre de operaţiuni din afara ţării. (…) Cu ocazia acestei aniversări deosebite, vă transmit cele mai sincere felicitări şi urări de succes în continuarea activităţii. Batalionul 315 Artilerie “Simion Bărnuţiu” este un adevărat simbol al onoarei şi al devotamentului. Sărbătoriţi această aniversare cu bucurie şi mândrie!”, a precizat prefectul Dari Toma, în alocuţiunea susţinută la Șimleu.

În cadrul ceremoniei de marţi, prefectul judeţului Sălaj a primit, din partea comandantului Batalionului 315 Artilerie ,,Simion Bărnuțiu”, locotenent colonel Dănuț Buzea, o plachetă de onoare.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *