Bătălia orgoliilor în Consiliul Județean. Dinu Iancu Sălăjanu versus consilierii județeni PSD

16
2764

A ieșit iar circ la ședința de astăzi (n.r. vineri) a Consiliului Județean Sălaj. Motivul? Același: e voie sau nu e voie să se transmită live ședințele publice ale Consiliului Județean de către oricine participă la ședință? S-a soldat cu certuri între executivul Consiliului Județean și consilierii PSD, o transmisiune live ilegală prin care am putut vedea umilirea președintelui, o propunere de transparentizare, care toate au dus la părăsirea ședinței în semn de protest, in corpore, a grupului de consilieri județeni ai PSD.

Propunerea buclucașă

Așa cum a promis public, președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu Sălăjanu, a propus pe ordinea de zi a ședinței un proiect prin care se reglementează felul în care se fac transmisiunile live din ședințele de Consiliu Județean. A fost supus dezbaterii proiectul de hotărâre pentru modificarea și completarea Regulamentului de organizare și funcționare al Consiliului Județean Sălaj aprobat prin Hotărârea nr. 32 din 30 aprilie 2020, prin care se stabilește modalitatea concretă de aplicare a acestor reglementări. Iată ce prevede modificarea propusă de executivul CJS:

”(2) Caracterul public al şedinţelor consiliului judeţean se asigură prin:

– postarea proiectelor de hotărâri însoțite de instrumentele de prezentare şi de motivare a acestora, precum și a proceselor – verbale ale şedinţelor consiliului judeţean pe site-ul www.cjsj.ro/Monitorul oficial local/Ședințele ordinare și extraordinare ale Consiliului Județean Sălaj;

– filmarea și transmisia live, prin grija autorității executive, a ședințelor consiliului județean;

– posibilitatea cetăţenilor cu domiciliul sau reşedinţa în judeţ, de a asista la şedinţele consiliului judeţean în care se dezbat probleme de interes pentru comunitățile din care provin, în condiţiile prezentului regulament”.

Consilierii județeni PSD au dorit introducerea în regulament a unui amendament prin care să se dea voie oricărui participant la ședință să poată transmite live ședințele publice. În felul acesta ei clamează transparentizarea ședințelor, argumentând cu dreptul aleșilor de a-și informa în timp real propriii alegători cu privire la activitatea din Consiliu. Amendamentul a fost supus la vot, a fost respins de majoritatea PNL-UDMR-USRPLUS. În consecință, consilierii PSD au părăsit sala în semn de protest, acuzând puterea de la nivelul județului de cenzură. Este prima acțiune de acest fel care are loc în cadrul ședințelor de Consiliu Județean Sălaj.

Să fie live! Dar nu oricum

Noi, ca alegători, am aflat despre ce s-a întâmplat în ședința de Consiliu Județean prin intermediul unei transmisiuni live, pe care am putea-o considera ilegală din punctul de vedere al executivului CJS. Transmisiune live făcută de un consilier PSD. Înțelegem din discuțiile surprinse de consilierul ilegalist că președintele Dinu Iancu Sălăjanu își dorește transmisiunile live ale ședințelor, dar reglementate strict, prin filtrul aparatului propriu pe care îl are la dispoziție. Și nu neapărat live-uri, ci postarea ședințelor înregistrate, ulterior. Dinu Iancu Sălăjanu nu-și dorește să mai fie circ în ședințe și să se lucreze efectiv, organizat și la subiect. Nu vrea să fie live-uri neautorizate din ședințe, care ar putea trunchia sensul oficial. În susținerea sa au intervenit și cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean, Claudiu Bîrsan de la PNL și Robert Szilagy de la UDMR. Iar reproșurile către consilierii PSD merg de la scandalagii la ”de ce nu ați cerut asta în ultimii 16 ani”, când Consiliul Județean era controlat de PSD.

Consilierii PSD susțin transparența totală

De cealaltă parte, consilierii PSD susțin libertatea oricărui participant la ședințe să transmită în timp real ce se întâmplă la ședințele publice ale CJS. Ei clamează dreptul lor de aleși de a-și informa alegătorii cu privire la activitatea pe care o au. Și pentru că amendamentul lor a fost respins, acuză de cenzură executivul CJS. Așa că au luat decizia de a părăsi ședința în semn de protest. ”Dacă în Parlamentul României este voie, noi suntem mai presus de Parlamentul României?”, se poate auzi un consilier pe transmisiunea făcută de un consilier PSD.

Aici consilierii județeni ai PSD au plusat, vrând musai să introducă un amendament care să dea voie la live-uri la liber. Deși, dacă citim atent proiectul de hotărâre propus de Dinu Iancu Sălăjanu, nu se interzic transmisiunile live. În proiect se spune așa: ”filmarea și transmisia live, prin grija autorității executive, a ședințelor consiliului județean”, dar nu apare sintagma de exclusivitate, care ar interzice alte transmisiuni live sau înregistrări. Ar fi și imposibil de introdus exclusivitatea pentru instituție pentru că ar fi încălcate o grămadă de legi. Și așa s-ar exclude participarea presei, cu înregistrări sau live-uri din ședințe. Legiuitorul județean a știut când a formulat sintagma respectivă că nu are voie să se atingă de asta, de aceea nici nu a avut cum să o introducă. Și, în consecință, ce nu este interzis expres, este voie. Inclusiv transmisiile live individuale ale participanților la ședințe.

Dinu Iancu Sălăjanu joacă greșit în continuare

Din păcate pentru noul președinte de Consiliu Județean, exercițiul de imagine al consilierilor PSD din ședința de vineri l-a făcut knock-out. Din nou. Încă nu înțelege subtilitățile politice și cade în capcane aproape rudimentare. Se vede lipsa de experiență politică și insistă pe situații care îl dezavantajează clar. Prejudiciul de imagine este imens de fiecare dată când se cramponează pe subiecte sensibile cum e dreptul la informare și transparență. Oamenii sunt sensibili la orice tentativă de a le îngrădi dreptul la informare, iar când simt că se vrea limitarea accesului la informații publice, reacționează. Faptul că Dinu Iancu Sălăjanu vrea să controleze informațiile din ședințele publice ale Consiliului Județean incită la suspiciuni că acolo se întâmplă ceva ce noi nu trebuie să știm. Abia acum publicul devine interesat de Consiliul Județean. De ce nu au voie consilierii să transmită live? De ce vrea Dinu Iancu să închidă gura opoziției? Ce are de ascuns? Ce se petrece în instituția aceea? Vor să facă matrapazlâcuri cu bani publici? Politizare excesivă și isterie. Cam asta a reușit noul președinte al Consiliului Județean să inducă în opinia publică cu cele două derapaje de comunicare pe care le-a avut deja. Și replica slabă, eronată, pe care a dat-o opozanților săi ne aduce într-o situație tragi-comică.

Vorbim aici de PSD, partidul care a dat dovadă de lipsă de transparență la toate nivelurile când a deținut puterea. E tragic că acum, în Consiliul Județean, chiar PSD a ajuns să dea lecții de transparență, pe fondul unei persistențe în greșeală a noului președinte liberal.

Câștig de imagine pentru PSD

Consilierii județeni ai PSD sunt decizi să nu-i facă viața ușoară lui Dinu Iancu Sălăjanu și au punctat major deja de două ori, în nici jumătate de an de mandat. Li se reproșează că nu au avut aceste ieșiri când aveau conducerea Consiliului Județean. Un reproș ilar, pentru că ei erau la putere atunci și rolul acesta revenea chiar liberalilor. De ce nu au făcut-o când erau în opoziție? De ce au acceptat timp de 16 ani ca PSD să dicteze ce informații ajung în spațiul public? De ce nu au cerut transparentizarea clamată acum de opoziția PSD?

Inițiativele PSD care ajung sub formă de scandal în spațiul public îi fac să cuantifice la imagine în rândul electoratului. Își ating scopul de a aduna puncte electorale în raport cu actuala putere a județului. Iar pe noul președinte îl arată ca pe un politician slab, lipsit de autoritate, care se isterizează ușor și greșește. ”Marc n-ar fi făcut așa ceva” și simpla trimitere la fostul președinte îi scade, poate nemeritat, lui Dinu Iancu Sălăjanu autoritatea de lider politic. Consilierii PSD știu să joace cartea opoziției în Consiliul Județean, provocându-l pe președintele neexperimentat, care cade tot timpul în capcanele lor. În comparație, la Primăria Zalău, unde PSD deține controlul și liberalii sunt în opoziție, Ionel Ciunt reușește să controleze lucrurile. Sunt slabi liberalii sau PSD are experiența politică necesară să puncteze?

PNL Sălaj: Circ ieftin ”șoșocist” oferit de consilierii județeni ai PSD

Nici nu s-a terminat bine ședința de Consiliu Județean, că PNL Sălaj a postat un atac dur la adresa consilierilor județeni.

”Ca și niște veritabili ”șoșoci” pe plan local, la semnalul dat de un consilier județean școlit la ”Academia OTV”, care confundă sala de ședințe cu tribuna stadionului, consilierii județeni ai PSD au ales să părăsească ședința ordinară a Consiliului Județean Sălaj din 28 aprilie 2021, demonstrând încă o dată că pentru ei este mai important circul ieftin decât administrația. După ce nu au făcut nimic timp de 16 ani pentru a transparentiza activitatea Consiliului Județean Sălaj, trecerea în opoziție le-a aprins, brusc, spiritul civic și dorința de a-și informa alegătorii. Prin modificarea și completarea Regulamentului de organizare și funcționare al Consiliului Județean Sălaj, ședințele vor fi transmise live (în direct) pe internet, prin grija autorității, fiind disponibile pentru fiecare cetățean interesat, din orice colț al județului. Consilierii PSD nu au fost de acord cu această modificare și au ales să părăsească sala de ședințe, nu înainte de a demonstra că administrația și statutul de ales reprezintă pentru mulți dintre ei o povară prea grea. Domnilor și doamnelor pesediști, cetățenii ne-au votat pentru a-i reprezenta în acest for cu scopul de a dezvolta județul și comunitățile din care cu toții facem parte, nu pentru a face voi spectacol ”tip Șoșoacă” și a urmări doar câștigarea de capital politic”, transmite Biroul de Presă al PNL Sălaj.

PSD: PAS cu PAS spre DICTATURĂ‼

În replică, cei de la PSD au venit și ei cu un punct de vedere.

”Așa cum se știe, la ședința anterioară, președintele Consiliului Județean Sălaj a încălcat dreptul consilierului județean P.S.D., Alin Demle, de a-și informa alegătorii cu privire la aprobarea bugetului Consiliului Județean Sălaj, prin transmiterea video a ședinței pe pagina personală de pe o rețea de socializare, pe motiv că „regulamentul interzice publicitatea”. Azi, 28.04.2021, s-a mers mai departe. Prin supunerea la vot a unei hotărâri prin care se modifică Regulamentului de Organizare și Funcționare a Consiliului Județean Sălaj, transmisia live urmează să se realizeze numai „prin grija autorității publice” (cenzură)!!!!

Stimați sălăjeni, dictatura începe azi! Faptul că informația se va putea difuza doar pe canalul oficial, de către ,,autoritatea publică”, forțeazălegea și limitează drepturile prevăzute în Constituție! Fără îndoială că, prin astfel de tactici, se dorește restricționarea dreptului aleșilor locali, a celor de la P.S.D., în special, de a-și informa în timp real alegătorii! Dar atenție!!!! În esență, se încalcă dreptul oricărui cetățean care participă la ședințele Consiliului Județean Sălaj de a face acest lucru!

Noi nu facem circul pe care unii dintre aleșii parlamentari îl făceau în legislatura anterioară (v-o amintiți pe deputata Chichirău ce limbaj utiliza în transmisiile sale live de la ședințele din Parlamentul României). Dar înțelegem că actuala conducere a Consiliului Județean Sălaj este deasupra Parlamentului României, că este deasupra Constituției!!!!

Noi știm că nimeni nu e mai presus de lege!!! Și să nu uităm că transmisia colegului nostru de la ședința anterioară a fost cât se poate de silențioasă până la intervenția președintelui.

De ce vă e frică să acceptați accesul la ședință a sălăjenilor care nu pot participa direct, din cauza pandemiei, prin intermediul filmării alesului său în administrația locală, adică a celui care îi reprezintă interesele?

Vă jenați de interesele financiare proprii pe care le ascundeți printre proiecte de hotărâri care ar trebui să fie utile pentru cetățeni?!!! Atunci nu le mai faceți! Respectați legea și aplicați-o!!!

Rușine, majorității politice din Consiliul Județean Sălaj! Azi ați arătat, încă o dată că sunteți admnistrația transparență zero ! Noi, consilierii județeni P.S.D., refuzăm să fim parte a unui astfel de mod de a face politică: politica pumnului în gură!!! Acesta este motivul pentru care am hotărât părăsirea ședinței!” – Grupul consilierilor județeni P.S.D. Sălaj

16 COMENTARII

 1. Asta-i Dom’ Presedinte.Una-i sa canti un cantec pe care-l stii pe de rost si alta-i discutia spontana intr-o sedinta.Te-ai bagat,suporti consecintele.Mi se pare absolut normal ca aceste sedinte sa fie transmise live.De asta va platim ca sa stim ce faceti si ce ziceti.De la sursa,nu de la coltul blocului. Sarbatori fericite!

 2. E adevarat ca actuala conducere a judetului nu e inca perfecta , pt ca dreapta nu a condus Salajul pana acum , de 30 de ani si mai are de invatat , dar o va face in acest mandat si foarte curand !
  Da , presedintele a gresit ca i-a lasat pe Demle , pe Panie si ceilalti no-name PSD , sa vorbeasca ! Dar va trebui sa invete diplomatia PSD consacrata , de a le raspunde lor , cu aceeasi consacrata moneda : „ALTA INTREBARE !”….made PSD-Ciordache ….
  Stimati consilieri ai majoritatii , invatati sa fiti la putere !
  Stimati consilieri ai PSD invatati sa faceti opozitie ! Cu argumente constructive si fara sa fugiti de pe stadion ! … Opozitia anterioara nu a facut asa si v-a suportat de la Petru Groza (1946) incoace !…nu mai zic de hilaritatea faptului ca nu votati proiectele in continuare generate de Tibi Marc ( la care nu ati contribuit decat prin ridicarea mainii stangi ) , pe care nu ati fost in stare sa le porniti macar , dar care le va finaliza actualul C.J. !
  Deci , stimabila opozitie PSD , alegeti-va O POZITIE , ca va faceti de ras (,,a”= in ambele sensuri si cu caciula si fara ) !
  Invatati sa faceti opozitie in acest mandat , pentru a putea fi utili in cel putin urmatoarele trei similare !

 3. Bai PNL-istilor. Amu i clar ca pe Dinu l-ati pus acolo doar pentru ca ii un om linistit si usor de controlat. Se vede din avion ca e pus acolo doar ca sa va reprezinte interesele. Insa ba, scolitil un pic, explicatii si voi cum stau treburile.

 4. Pana a fost instituția condusă de un om din alt partid, culmea, nu s-a dorit transmiterea live a ședințelor de către colegii de partid.
  Circ ieftin! Nu știe partidul cum sa se mai audă in județ de ei! Sau de unii membrii ai partidului!

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.