Bătaie politică pe rețeua de apă ruginită a municipiului Zalău

O parte mare a municipiului Zalău a rămas fără apă săptămâna trecută, timp de patru zile. Exact când s-au înregistrat temperaturi caniculare și cu variante alternative minime de acces la apă, într-un oraș unde cea mai mare parte a populației stă la bloc, deci dependentă de apa care curge pe țeavă. Autoritățile au fost prompte în explicații și au arătat că încearcă remedierea avariei care a dus la această nefericită situație. Însă disconfortul a înfuriat oamenii care au fost privați de un serviciu elementar pentru o viață confortabilă. Partea bună e că, după patru zile de așteptare, apa a început din nou să curgă la robinetele zălăuanilor. Însă nemulțumirea locuitorilor nu a trecut așa repede, iar voci din comunitate încearcă să coaguleze lumea pentru a se îndrepta, prin instanța de judecată, împotriva Companiei de Apă.

Cetățeni contra Companiei de Apă

”Cine este interesat în a da în judecată Compania de Apă? Și nu doar pe ei, ci pe toate autoritățile locale care au <contribuit> la situația inimaginabilă de a ne lăsa fără apă timp de 3-4 zile. Azi am vorbit cu un avocat, ceea ce ne dorim este foarte realizabil, iar șansele să câștigăm sunt mari. Și ce câștigăm, mai exact? Compensații pentru cei afectați care se alătură procesului; Revizuirea clauzelor din contract (să fim serioși, nu este normal să fim puși să plătim pentru zilele în care apa este mizeră – ceea ce se întâmplă foarte frecvent);  Trezirea la realitate a autorităților locale (toate) – sunt în slujba noastră, iar ele trebuie să înțeleagă odată pentru totdeauna asta; Ce trebuie să facem noi, cei care vrem să ne alăturam procesului? Să ne alăturăm grupului acesta de facebook (Zălăuani în acțiune), creat special pentru a ne organiza; Să pregătim un set de documente (copie buletin, contract cu Compania de furnizare a apei și o declarație care să conțină impactul lipsei apei asupra dumneavoastră); Să depunem actele la avocat. Va fi pusă la dispoziție în curând o procedură simplificată (WhatsApp, email etc.); Apropo, această inițiativă este apolitică. Nu ne asociem cu niciun partid politic, sunt și suntem doar niște cetățeni care ne apărăm drepturile. Pentru orice întrebări, contactați-mă pe messenger”, scrie un cetățean pe grupul Agora de pe Facebook.

Imediat au achiesat la idee o mulțime de oameni nemulțumiți și se părea că se încheagă o acțiune cetățenească. Însă fiecare acțiune stârnește și scepticism și a fost de ajuns ca un membru al grupului să întrebe cine este avocatul cu care s-a consultat și s-a dus pe apa sâmbetei toată premisa de acțiune apolitică.

Acțiune apolitică cu avocatul PSD-ului

Chiar dacă inițiatorul acțiunii și-a clamat lipsa de interes politic, faptul că a apelat la avocatul PSD-ului a dus în derizoriu toată inițiativa.

”Întrebați-o pe doamna avocat dacă dă și Primăria Zalău în judecată pentru că de 2 ani de zile toți zălăuanii își rup mașinile și picioarele în toate gropile? Vă spun eu că nu. Ne alăturăm dacă găsiți alt avocat, nu unul care încearcă să-și facă o imagine ieftină”, scrie un utilizator.

Un alt utilizator a scris: ”Revin cu recomandarea de a nu lucra cu avocați din Zalău sau Cluj. Unul din Brașov, Ploiești sau București vă recomand. Neimplicat politic precum sunt cei de pe aici”.

”Doamna a câștigat zeci de mii de lei fiind reprezentantă PSD în birourile electorale… deci nu e un membru simplu. Dacă face la pachet și o acțiune în instanță contra Primăriei Zalau/Ciunt că oamenii și-au rupt mașinile pe străzile cârpite de ani de zile de actualii conducători atunci zic să mergi pe mâna ei. Dacă nu vrea, atunci e clară treaba – sunteți folosiți într-un război politic”, nuanțează situația un alt internaut.

Cât de apolitică e acțiunea?

Din păcate, ca la orice inițiativă cetățenească, sunt partide care imediat se pliază pe nevoile oamenilor și le confiscă. Aproape toți cetățenii Zalăului au avut de suferit din cauza lipsei de apă, iar unii au fost privați mai bine de patru zile de acest serviciu oferit de Compania de Apă. O companie care, la nivel de Sălaj, este manageriată în mare parte de către liberali, însă aproape tot timpul și cei de la PSD au avut cel puțin o funcție de conducere în Companie. PSD a încercat să se urce pe valul de nemulțumire față de lipsa apei, direcționând supărările oamenilor către directorul PNL, Marcel Zaharia. Am văzut că avocatul PSD-ului a și sprijinit ideea unei acțiuni în instanță împotriva Companiei, dar și ieșirea președintelui PSD Sălaj, Ionel Ciunt, care este și primarul municipiului, care a declarat că sprijină inițiativa.

De cealaltă parte, fostul președinte al PLUS Sălaj, Florin Iordache, a încercat să echilibreze lucrurile, apelând la logica utilizatorului de Facebook. Compania de Apă este doar “instalatorul” orașului, a explicat el, în timp ce toată infrastructura de apă și canalizare se află în proprietatea primăriilor.

”Deci avem în față un caz mai mult decât evident de înșelare a opiniei publice cu scopul clar de obținere a voturilor. Cu doar 2 luni înainte de începerea campaniei electorale, primăria este înștiințată despre starea conductei pe str. Gheorghe Doja și se angajează să finanțeze materialele pentru înlocuirea conductei de 330 metri. Dar are în față două alternative, acționează corect și schimbă conducta, dar intră în campanie cu strada principală din Brădet spartă, sau toarnă asfaltul din fonduri europene peste o conductă ruginită și coaptă de timp, dar obține voturi. Ca de atâtea ori în acești 30 de ani, înșeală cetățenii și așterne asfaltul și banii europeni peste o conductă care va crăpa cu prima ocazie. La mai puțin de un an, locuitorii din 3 cartiere, mii de oameni, rămân fără apă în casă pe o caniculă zdravănă, iar 300 de metri de ruginitură vor fi încă mulți ani sub asfalt. Este un caz școală cu ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani în țară, când binele oamenilor nu a coincis absolut deloc cu binele PSD. Ar fi câștigat cu siguranță și fără această înșelătorie, dar activitatea lor per ansamblu este o sumă de înșelătorii știute sau neștiute cu care reușesc să păcălească oamenii. Rămâne de văzut dacă urmașii lui Tăriceanu și Meleșcanu mai au ceva vlagă în ei, sesizând Curtea de Conturi sau DNA, sau au sucombat în luptele pentru binele propriu și se vor face de minune la fel ca în cazul investiției de milioane de lei în site-ului primăriei și ceva hardware”, spune fostul contracandidat al lui Ionel Ciunt.

About Author

3 Replies to “Bătaie politică pe rețeua de apă ruginită a municipiului Zalău”

  1. Palavre, palavre, zălăuanu știe că dacă vrea scandal apoi se ia de Someș că doar acolo plătesc taxele. Capito, ciocu mic !

  2. Am ajuns ca Bucureștiul ! Ăia își merita soarta! dar noi nu!!! Ce da zic? Părerea mea e ca ar trebui schimbați toți din conducere, inclusiv femeia de serviciu!!! Ar trebui sa fie , spre exemplu , ca la fotbal! Dacă echipa nu merge, automat este schimbat antrenorul!!! Așa ar trebui și aici! Ce nevoie avem de “conducători” ca , căpalnasiu, turcas, etc?

  3. Se stia ca asfaltul nou de pe Doja a fost pus peste conducta veche, a spus asta chiar Balajel anul trecut. Dar i-au dat peste nas, interesul partidului a fost mai presus, nu e bine ca lumea sa stie prea multe…tevile vor mai crapa, ca sunt vechi, si vor fi si mai vechi….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *