septembrie 23, 2023

Bătaie pe centura Zalăului. PSD și PNL nu s-au decis cine-i moașa proiectului

8

Șoseaua de centură a municipiului Zalău se află, în sfârșit, în faza de începere a lucrărilor. Moment în care reprezentanții politici locali se contrează cu privire la cine a reușit să deblocheze proiectul care a stagnat mai bine de zece ani.

Pe de o parte, primarul municipiului Zalău, Ionel Ciunt, care este și șeful filialei sălăjene a PSD, își asumă realizarea proiectului. De cealaltă parte, liberalii spun că proiectul a fost deblocat de șeful lor, Lucian Bode, când a fost ministru al Transporturilor.

Ionel Ciunt: ”Munca administrației locale din ultimii trei ani prinde contur”

Declarația a fost dată de către primarul Ionel Ciunt redacției Graiul Sălajului și sună astfel:

”Varianta de ocolire a municipiului Zalău – tronson II este o investiție pe care o așteptăm de mult timp și, spre bucuria noastră, munca administrației locale din ultimii trei ani prinde contur, lucrările intrând în linie dreaptă. Această investiție va contribui semnificativ la creșterea calității vieții în orașul nostru, la dezvoltarea infrastructurii rutiere și la decongestionarea traficului din municipiu. Este un proiect mult așteptat atât de noi, administrația locală, cât și de cetățenii municipiului și mai ales de mediul de afaceri”.

Nimic controversat, este oarecum firesc să salute edilul Zalăului începerea lucrărilor la un proiect pe care și l-a asumat în campania electorală de acum 5 ani.

PNL Sălaj: ”Pesediștii nu se dezmint și își arogă meritele pentru centura ocolitoare a Zalăului”

Într-o postare pe pagina de Facebook, liberalii îl atacă pe edilul șef al Zalăului care, spun ei, își arogă merite care nu i se cuvin.

”Primarul și liderul pesedist Ionel Ciunt continuă să-și asume merite necuvenite, ba mai mult să se și laude cu ele prin mass-media locală. Într-un articol de presă apărut astăzi (n.r. marți) în una din publicațiile locale (n.r. în Graiul Sălajului), Ciunt se lăudă că lucrările la cel de-al doilea tronson al șoselei de centură a Zalăului sunt marea lui realizare. Mai mult decât atât, liderul PSD a atins performanța să copieze inclusiv declarațiile celui care, de fapt, a făcut posibilă începerea lucrărilor pentru varianta ocolitoare a municipiului. Ținem să îi aducem la cunoștință primarului pesedist și să informăm corect opinia publică despre faptul că lucrările la șoseaua ocolitoare a Zalăului – tronsonul al doilea sunt fapte, și nu vorbe, ale ministrului Lucian Bode, aflat la data semnării contractului la conducerea Ministerului Transporturilor. Reamintim că, la data de 31 iulie 2020, în prezența ministrului Transporturilor, Lucian Bode, a reprezentanților CNAIR și a celor din asocierea dintre Compania Sinohydro din China și firma Good Prod SRL din Zalău, desemnați pentru realizarea lucrărilor, a fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția celui de-al doilea tronson din șoseaua ocolitoare a municipiului Zalău DN 1F km 79+625 – DJ 191C. În declarațiile sale, ministrul Bode afirma că varianta ocolitoare a ajuns într-un punct ireversibil, că se intră în linie dreaptă pentru execuție. Aceleași declarații apar ca la indigo din partea lui Ciunt în materialul de presă de astăzi, încercând (fără succes) să își asume creditele pentru această investiție importantă pentru municipalitate. Nu e de mirare faptul că PSD-iștii își doresc meritele pentru acest proiect blocat timp de mai bine de un deceniu chiar sub guvernarea lor și deblocat prin munca și implicarea ministrului Transporturilor, Lucian Bode, în timpul guvernării liberale. Cu siguranță că ar prinde cu mult mai bine administrației pesediste să rămână la propriile (ne)reușite în ceea ce privește străzile din municipiu lăsate de izbeliște, în stadiu de șantiere părăsite, pline de gropi și adevărate cratere în care reușesc cetățenii să își distrugă mașinile. Astea da fapte, și nu vorbe!”, este punctul de vedere al liberalilor, publicat pe pagina lor de Facebook.

USR intervine în dispută

Și USR Sălaj intervine în disputa meritelor pentru șoseaua de centură a municipiului Zalău, printr-o postare pe Facebook în care atacă dur administrația orașului.

”Timp de 4 ani domnul primar PSD și colegii dânsului din județ și guvern nu au făcut mai nimic pentru ca Zalăul să aibă șosea de centură, dar acum se arată foarte interesați în presa locală de soarta proiectului. Mai mult, domnul primar aruncă în spațiul public informații prin care își arogă merite în începerea lucrărilor la centura orașului. Domnule primar, vă aducem aminte că ați promis, începând din 2016, în fiecare an, începerea lucrărilor, dar până nu a plecat guvernul PSD de la conducerea țării nu s-au făcut mai nimic pentru infrastructura din județ, și vă punem câteva întrebări:

– dacă ați avut permanent în atenție acest proiect atunci de ce nu ați citit studiul de fezabilitate al centurii Zalăului în care se scria că râul Mureș străbate Zalăul? Bănuim că știți, Zalăul este străbătut doar de Valea Zalăului, nu de râul Mureș.

-ca primar al municipiului și cu un secretar de stat în minister, știați că licitaţia pentru o porţiune din centura Zalău a fost demarată fără a exista şi proiectul tehnic, ci doar un studiu de fezabilitate, ceea ce a făcut ca nici un investitor serios să nu se implice?

– domnule primar Ionel Ciunt de ce, începând din 2016, ați promis în fiecare an că încep lucrările la autostradă? Nu ați cunoscut realitatea ( deși sunteți primar) sau ați preferat să îi mințiți pe zălăuani în speranța că vin alegerile, trec alegerile… și zălăuanii <vor uita>?

După 4 ani în care PSD Sălaj a condus orașul și au avut reprezentanți în guvern, Zalăul a fost până în anul 2020 în aceeași situație ca și în 2016. Fără șosea de centură, fără ca măcar să înceapă lucrările. Acum, când lucrurile au început să se miște odată cu schimbarea <echipei PSD> de la Ministerul Transporturilor e ușor să vă arogați merite. Probabil și începerea lucrărilor la Autostrada Transilvania se datorează tot dumneavostră? Pentru zălăuani contează mai puțin de ce nu ați reușit 4 ani să mișcați lucrurile: ori nu ați vrut, ori guvernul PSD nu v-a sprijinit. Important este că lucrurile încep să se miște în privința infrastructurii din Sălaj și acest fapt nu este nici într-un caz meritul PSD”, scrie în postarea publicată de USR Sălaj.

Acum, drept e că nu prea știm cui să-i contabilizăm realizarea. Și tot drept e că PSD a trimis în guvernarea sa, la Ministerul Transporturilor, ca secretar de stat, pe city managerul Zalăului, Călin Forț. Poate că ar fi oportun, pentru binele obștesc, să iasă public atât primarul Ionel Ciunt, cât și fostul secretar de stat Călin Forț, să spună efectiv, cu documente, ce au făcut pentru mișcarea lucurilor la proiect. Sau mai bine, într-o dezbatere publică cu fostul ministru al Transporturilor, Lucian Bode, să ne spună fiecare ce acțiuni a derulat fiecare, concret, pentru deblocarea proiectului.

Mai lipsește USR-PLUS să-și asume meritele, pentru că și ei au de vreo lună un reprezentant sălăjean la Ministerul Transporturilor și deja sunt voci online care îi atribuie meritele pentru începerea lucrărilor la centură și la tronsonul sălăjean al Autostrăzii Transilvania. Și să nu uităm de UDMR, care a fost mereu la guvernare în ultimii ani.

Dacă tot n-am avut dezbateri electorale serioase în campaniile de la locale și parlamentare, poate reprezentanții politici ai Sălajului vor catadicsi acum să ne ia în serios și să-și justifice activitatea pentru care au fost aleși. Cu fapte.

8 thoughts on “Bătaie pe centura Zalăului. PSD și PNL nu s-au decis cine-i moașa proiectului

  1. Visăm autostrăzi și centuri ocolitoare și gunoaiele care se perindă pe la putere nu sunt in stare să asfalteze 3 străzi calumea!

  2. Ar fi necesar ca pe soseaua ocolitoare sa fie montate si cateva bancomate.Atunci am fi siguri ca parintele investitiei este primarul.

  3. Este interesul orașului să se finalizeze șoseaua de centură. Sigur Primarul a insistat să se realizeze.Investitia este a Guvernului. Și Guvernul a facut tot ce trebuie ca lucrarea să se execute. Bombasticile unor susținători ai psd, nu fac decît să rîsul. Trebuie să țină cont ca inclusiv susținătorii psd sunt oameni deștepți și informati. Iar pînă la alegeri mai sunt 3 ani și, timp suficient să lucreze la imagine și fără bombastice.

  4. Rog reprezentantii primariei sa rezolve problema gropilor lasate de constructori la trecerea de pe strazile pe care se lucreaza la carosabil si cele pe care nu se lucreaza…! Vezi str. S. Barnutiu cu Dumbrava (vis a vis de poarta unitatii militare, spre mag. DAM), mag.Peny din D-va Nord si multe ale locuri din oras unde ne distrugem masinile! Poate ve-ti zice ca nu s-au terminat lucrarile, dar pana se termina, ne terminam noi masinile…!!!

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut