Salajenii se distreaza sunand la 112 fara a avea vreo urgenta. Din 142.911 apeluri facute in primele sase luni ale acestui an, 126.724 au fost false. Rezulta ca putin peste 10 la suta au reprezentat o urgenta.
Din pacate, inca nu este inteleasa importanta acestui serviciu. Col. Adrian Fulea, purtatorul de cuvant al Serviciului de Telecomunicatii Speciale, ne-a declarat ca cele mai multe cazuri anuntate sunt urgentele medicale si cazurile de competenta politiei, iar in privinta apelurilor false, cea mai mare frecventa o au glumele si injuriile.
In ceea ce priveste apelurile false, majoritatea sunt efectuate de pe telefoane cu cartele preplatite, iar persoana este mai greu de identificat. Aceste apeluri facute pentru amuzament pot duce la pierderea vietii altor persoane aflate in pericol, care,
„S-a constatat ca in Salaj, in primele sase luni ale anului 2009, s-a inregistrat, totusi, o scadere cu 13 la suta a numarului total de apeluri catre numarul de urgenta 112, fata de aceeasi perioada a anului trecut, datorata scaderii numarului total de apeluri false”, a mai adaugat col. Fulea. In luna ianuarie 2009 au fost 27.514 apeluri catre 112, din care 25.037 false, iar in iunie a.c., salajenii au efectuat 22.108 apeluri, in 19.125 de cazuri pusi pe glume, operatoarele fiind obligate sa asculte tot felul de ciudatenii ori chiar injurii.
Serviciul 112 este destinat preluarii urgentelor reale, respectiv a sesizarilor care presupun interventia imediata a politiei, ambulantei ori a pompierilor, cum ar fi accidentele de circulatie soldate cu victime, scandaluri, talharii, furturi, incendii etc. Farseurii pot fi identificati, iar apelarea abuziva a acestui serviciu constituie contraventie si se sanctioneaza de catre politie, cu amenda de la 100 la 500 de lei.

Am putea spune ca romanii sunt cei mai neseriosi europeni. Tara noastra este pe primul loc in Uniunea Europeana la apeluri false initiate catre 112. In opt din zece cazuri operatoarele sistemului de urgenta primesc informatii eronate sau sunt obligate sa asculte glume ori injuraturi.