Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca a trimis Parlamentului solicitare de aviz pentru organizarea unui referendum national, la data alegerilor prezidentiale din acest an, pentru consultarea populatiei asupra a doua aspecte: Parlament unicameral si un numar maxim de 300 de parlamentari.
Seful statului a spus ca a cerut aviz presedintilor celor doua Camere pentru „a continua reforma statului”. „Avizul este necesar pentru organizarea unui referendum national pentru consultarea poporului suveran”, a spus Basescu.
El a precizat ca doreste sa consulte poporul in ceea ce priveste reducerea la un Parlament unicameral si, totodata, a numarului de parlamentari la maximum 300, fata de 471 cati sunt in prezent. „Cu putin timp inainte m-am adresat presedintilor celor doua Camere, solicitandu-le avizul pentru a continua reforma statului. Avizul este necesar in vederea organizarii unui referendum national prin care sa consultam poporul, poporul suveran, asa cum este descris de Constitutie, cu privire la doua aspecte. Primul este reducerea la un Parlament unicameral. Al doilea aspect este reducerea numarului de parlamentari la maxim 300, Romania avand in momentul de fata un Parlament cu 471 de parlamentari. Data pe care o propun Parlamentului pentru organizarea referendumului este data alegerilor prezidentiale, in asa fel incat sa diminuam costurile de consultare a poporului”, a spus Basescu.
Constitutia prevede, la articolul 61, ca Parlamentul este alcatuit din Camera Deputatilor si Senat. Pentru introducerea Parlamentului unicameral este nevoie de revizuirea Constitutiei.