Basescu si Geoana in turul II

Basescu si Geoana in turul II

Asadar, primul tur al prezidentialelor s-a incheiat. Rezultatele se cunosc. Se cunoaste si faptul ca a fost o organizare sub asteptari, cu mii de cetateni care n-au avut posibilitatea de a-si exercita votul, tocmai datorita lacunelor din sistemul de organizare a scrutinului. Urnele s-au inchis la ora 21, lasand pe dinafara oameni cu drept de vot pe care nu au reusit sa si-l exprime. Navetismul electoral a fost in floare, cu toate asprimile impuse de lege, peste 700 de sesizari ale incalcarii legii electorale au fost depuse la Biroul Electoral Central. Electoratul a ales. Mai de sila mai de mila a pus stampila pe ce avea pe lista. Daca altceva mai bun nu era…Referendumul a fost validat si el. Se va mai imputina numarul rozatorilor de ciolan din sfatul tarii si asta nu-i un lucru rau. Cand vor prinde conturul realitatii rezultatele referendumului nu se stie. Batalia “pe viata si pe moarte” se va da peste doua saptamani. Atunci se vor trage si sforile, marile sfori. Ca doar suntem romani.
Basescu a declarat ieri dupa publicarea rezultatelor exit-poll-urilor, ca el si Crin Antonescu, candidatii de dreapta, au castigat, in primul tur, majoritatea, lucru de care trebuie sa se tina cont la formarea Guvernului, scrie Mediafax. “Astazi inregistram in primul tur al alegerilor prezidentiale foarte apropiat cu acela pe care l-am obstinut in 2004 intr-o alianta, ceea ce arata un extraordinar progres 2004-2009 fata de electoratul nostru, fata de solidaritatea electoratului cu solutiile noastre. Daca privim cu atentie, constatam ca votul electoratului romanesc a fost unul profound de dreapta. Candidatul sustinut de PDL, PNtCD si alte formatiuni a obtinut impreuna cu candidatul PNL peste 50%, fata de aproape 34%, cat am obtinut impreuna in 2004. Este, in opinia mea, un motiv extrem de serios, ca oamenii politici sa tina cont in alcatuirea viitorului Guvern de optiunea electoratului romanesc”, a spus Basescu.
Candidatul PSD+PC, Mircea Geoana, a declarat ieri ca impreuna cu cei care il sustin a muncit mult pentru a ajunge aici si ca vor munci si mai mult pentru a invinge in 6 decembrie.
“E o noapte frumoasa pentru mine”, a spus Geoana. El le-a multumit tuturor celor care l-au votat, dar si celor care au venit la vot exprimand alte optiuni, in special celor care l-au votat pe Crin Antonescu”.
“Ii rog pe reprezentantii mei si ai PNL la urne sa nu ia in seama aceste sondaje inca o data mincinoase, sfruntat mincinoase, pentru care cineva va trebui sa dea seama in fata opniei publice. Ii rog sa nu le faca jocul, sa nu fie demoralizati, sa stea sa numere voturile. Avem sansa de a trece in turul doi. Rezultatul alegerilor nu e dat de Vantu, nu e dat de Voiculescu, in complicitate cu Traian Basescu, ci e dat de votul miilor de oameni care stateau la cozi interminabile in sectiile de votare in marile orase inca la ora 21.00”, a sustinut Crin Antonescu. Candidatul PNL a spus ca este fericit pentru faptul ca a reusit sa dea un semnal romanilor de bun-simt care au dreptul si posibilitatea de a hotari soarta Romaniei, lipsit fiind de mijloacele pe care “cei doi abonati ai puterii politice din Romania”, Traian Basescu si Mircea Geoana, le-au avut.
Vom avea parlament unicameral
Daca rezultatele la prezidentiale au fost oarecum cele asteptate, rezultatele la referendumul pentru parlament au stat sub semnul intrebarii pana in ultima clipa, in sensul ca referendumul era validat numai daca intrunea 50 la suta plus unu din numarul celor cu drept de vot. Conditia a fost intrunita, iar referendumul a fost validat. 86 la suta dintre voturile exprimate pentru referendum sunt pentru parlament unicameral, iar 85 la suta dintre electori doresc ca numarul parlamentarilor sa se reduca de la 471 la 300.
Incident electoral in |imleu Silvaniei
Presedinta unei sectiei de votare din |imleu Silvaniei a sesizat Politia despre faptul ca o femeie din localitate intentiona sa introduca in urna de vot un numar de 2 buletine de vot pentru alegerea presedintelui, pe care era aplicata stampila Votat, pe langa buletinul de vot la care avea dreptul. Politistii au intocmit dosar de cercetare penala.
Arestari pentru mita electorala
Pentru prima data in istoria la alegerilor de dupa 1989, actul de frauda electorala s-a finalizat cu arestarea faptuitorilor. Doi barbati din Giurgiu in varsta de 41, respectiv 51 de ani au fost retinuti sambata pentru 24 de ore fiind acuzati ca ofereau bani (30 lei) alegatorilor pentru a-i determina sa voteze un anumit candidat. Politia a fost sesizata telefonic prin serviciul unic de urgenta 112. Prezentate judecatorilor, celor doua persoane li s-au emis duminica mandat de arestare pentru 15 zile, fiind acuzate de mita electorala.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *