Actualul presedinte Traian Basescu si candidatul PSD Mircea Geoana s-au clasat pe primele doua pozitii la scrutinul privind privid alegerile prezidentiale, potrivit sondajelor de la iesirea de la urne.
Exit poll realizat de CURS:
Potrivit CURS, Traian Basescu a obtinut 33,72 %, iar Mircea Geoana 31,44 % din voturile exprimate.
Candidatul PNL, Crin Antonescu, a obtinut 21,52 % dintre voturi, potrivit sondajului CURS, comandat de TVR.
Candidatul PRM Corneliu Vadim Tudor a obtinut 4,22 %, candidatul UDMR Kelemen Hunor 3,26 %, iar independentul Sorin Oprescu a fost preferat de 3,18 % din alegatori, candidatul PNG-CD Gigi Becali 2 %, iar ceilalti candidati au obtinut 0,65%.
Exit-poll realizat de CSOP si IRES:
Potrivit acestui exit-poll difuzat de B1TV, Traian Basescu a obtinut 33,2% din voturi, iar Mircea Geoana 30,3% dupa datele inregistrate pana la ora 19.00.
Locul al treilea este ocupat de Crin Antonescu, 22%.
Urmeaza, pe locul 4, Kelemen Hunor, cu 4,9%.
Potrivit sondajului, dupa Kelemen Hunor urmeaza Corneliu Vadim Tudor, cu 4% din voturi.
Sorin Oprescu ocupa locul al saselea, cu 3,2% iar George Becali, locul al 7-lea cu 1,5%.
Ceilalti candidati au obtinut 0,9% din voturi.
Exit-poll realizat de INSOMAR:
Potrivit exit-poll-ului realizat de INSOMAR si difuzat de Realitatea TV, Traian Basescu avea la ora 19.00 32,8% din voturi, iar Mircea Geoana 31,7%.
Conform exit-poll-ului INSOMAR, al treilea clasat este tot Crin Antonescu, cu 21,8%.
Exit poll realizat de CCSB:
Potrivit CCSB, Traian Basescu a obtinut 34,1% din voturi , iar Mircea Geoana 30,9%.
Crin Antonescu a obtinut 22,1% din voturi, la o diferenta de 8,8 procente fata de Mircea Geoana.
Independentul Sorin Oprescu a fost preferat de 3,4% dintre alegatori.
Basescu: Candidatii dreptei au castigat majoritatea, sa se tina cont in formarea Guvernului
Candidatul Traian Basescu a declarat, dupa publicarea rezultatelor exit-poll-urilor, ca el si reprezentantul PNL, candidatii de dreapta, au castigat, in primul tur, majoritatea, lucru de care, potrivit presedintelui in functie, trebuie sa se tina cont la formarea Guvernului. „Astazi inregistram in primul tur al alegerilor prezidentiale foarte apropiat cu acela pe care l-am obtinut in 2004 intr-o alianta, ceea ce arata un extraordinar progres 2004-2009 fata de electoratul nostru, fata de solidaritatea electoratului cu solutiile noastre. Daca privim cu atentie, constatam ca votul electoratului romanesc a fost unul profound de dreapta. Candidatul sustinut de PDL, PNTCD si alte formatiuni a obtinut impreuna cu candidatul PNL peste 50%, fata de aproape 34%, cat am obtinut impreuna in 2004. Este, in opinia mea, un motiv extrem de serios, ca oamenii politici sa tina cont in alcatuirea viitorului Guvern de optiunea electoratului romanesc”, a spus Basescu.
Geoana insinueaza tentativa de frauda si face apel la votantii lui Antonescu pentru turul doi
Candidatul PSD la Presedintie, Mircea Geoana, a afirmat, dupa anuntarea de catre televiziuni a estimarilor rezultatelor la vot, ca este profund preocupat de tentativele de fraudare si a multumit in special electoratului care a votat cu Crin Antonescu.
Geoana a spus, pe scena amplasata in curtea sediului central al PSD ca, dincolo de cei care l-au votat, multumeste in special celor care au votat cu alti candidati decat cu Traian Basescu, el nominalizand in acest sens electoratul lui Crin Antonescu, Sorin Oprescu, Kelemen Hunor, Corneliu Vadim Tudor, George Becali si Remus Cernea.
Candidatul PSD a facut un apel la unitate. „Sa unim tara si sa indreptam raul facut de cei cinci ani de scandal. Ceea ce ne uneste este mai important decat ceea ce ne dezbina. Daca suntem uniti, nimic nu este imposibil pentru noi”, a afirmat Geoana.
Candidatul PSD a mai citit de pe paginile pe care le pregatise ca doreste sa instaleze pana la Craciun un guvern format din cei mai competenti oameni atat din cadrul majoritatii parlamentare care l-a sustinut pe Klaus Iohannis, cat si din afara acesteia. „Chem partidele ai caror candidati au luat voturile exprimate impotriva actualului presedinte,social-democrati, liberali, sa dam o noua sansa cu sange proaspat”, a spus Geoana. Candidatul PSD a reluat tema fraudarii alegerilor. „Sunt profund preocupat de fraudele si de tentativele de fraudare. Multumesc vigilentei ONG-urilor si presei si indemn la modul cel mai imperativ institutiile statului sa intervina pentru ca pe 6 decembrie sa avem presedintele pe care il doresc romanii, nu pe cel care doreste prin frauda si intimidare sa continue un mandat care a facut atata rau Romaniei”, a spus Geoana.
Antonescu: Avem sansa sa trecem in turul doi, institutele de sondare manipuleaza
Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, dupa ce rezultatele exist-poll-urilor l-au plasat pe locul trei in cursa prezidentiala, ca inca exista sansa de a trece in turul doi, recomandand liberalilor sa continue numaratoarea paralela si acuzand institutele de sondare de manipulare. „Ii rog pe reprezentantii mei si ai PNL la urne sa nu ia in seama aceste sondaje inca o data mincinoase, sfruntat mincinoase, pentru care cineva va trebui sa dea seama in fata opiniei publice. Ii rog sa nu le faca jocul, sa nu fie demoralizati, sa stea sa numere voturile. Avem sansa de a trece in turul doi. Rezultatul alegerilor nu e dat de Vantu, nu e dat de Voiculescu, in complicitate cu Traian Basescu, ci e dat de votul miilor de oameni care stateau la cozi interminabile in sectiile de votare in marile orase inca la ora 21,00”, a sustinut Crin Antonescu.
Candidatul PNL a spus ca este fericit pentru faptul ca a reusit sa dea un semnal romanilor de bun-simt care au dreptul si posibilitatea de a hotari soarta Romaniei, lipsit fiind de mijloacele pe care „cei doi abonati ai puterii politice din Romania”, Traian Basescu si Mircea Geoana, le-au avut.
„Vom numara la noapte voturile si vom vedea daca rezistam pana la capat acestor presiuni, vom vedea ca votul dumneavoastra este mult mai puternic decat manipularile domnului Basescu, domnului Vantu, domnului Voiculescu. Dumnezeu sa ne ajute, vom numara aceste voturi si le cer celor care cu institutele de sondare a opiniei publice si-au batut joc in aceasta seara de votul exprimat de romani sa plece din viata publica daca rezultatele numaratorii vor infirma aceste mizerii de sondaje care s-au batut pana in ultima clipa pentru a falsifica votul romanilor”. El a mai tinut sa-i transmita lui Mircea Geoana ca era „cam trist” pentru un rezultat asa de bun, la fel de trist fiind si Victor Ponta si precizand ca, indiferent cine va castiga aceasta competitie, liberalii au luptat cinstit.