Cei 86 de localnici ai comunei Treznea victime ale masacrului trupelor horthyste in septembrie 1940 au fost comemorati ieri. In fiecare an, in data de 9 septembrie au loc astfel de manifestari in comuna martir, acum implinindu-se 69 de ani de la acel septembrie de doliu. Manifestarile au inceput la cimitirul din Treznea unde a fost oficiata o slujba religioasa de catre un sobor de preoti apoi au fost depuse coroane la groapa comuna a celor 86 de victime copii, batrani, femei si barbati.
Depunerea de jerbe de flori a continuat apoi la monumentul martirilor din Treznea unde au fost tinute si discursurile oficialitatilor. Rand pe rand, reprezentantii Institutiei Prefectului Salaj, Consiliului Judetean, ai Primariei Municipiului Zalau, oficiali ai partidelor politice, ai institutiilor publice din judet si nu in ultimul rand ai comunei au de pus coroane de flori la monument. Nu au lipsit nici membri ai SRI, MAI, MApN, cadre militare in rezerva, reprezentanti ai Camerei Deputatilor, ai Asociatiilor Judetene a Refugiatilor din Satu Mare si Cluj, precum si Asociatia Treznea Sat Natal. O prezenta speciala a constituit-o doctorul Ioan Puscas, fiu al satului.
Primul care s-a adresat locuitorilor a fost primarul localitatii Treznea, Emanoil Stanciu, care a amintit calvarul victimelor horthystilor si faptul ca cel care l-a planuit, groful Bay Francisc, a fost condamnat la moarte.
Au fost transmise si mesajele presedintelui Romaniei Traian Basescu si al premierului Emil Boc prin care se omagia memoria martirilor de la Treznea, acel moment istoric dintr-un loc greu incercat de istorie care trebuie sa ramana un simbol in memoria noastra, dupa care au urmat si alocutiunile oficialitatilor judetene.