februarie 5, 2023

Basescu: Pe teritoriul national nu pot fi create autonomii locale

Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, ca pozitia sa este “transanta si fara echivoc” in ce priveste autonomia teritoriala, invocand articolele 1 si 152 din Constitutie si precizand ca, din acest punct de vedere, pe teritoriul national nu pot fi create autonomii locale.

Presedintele a facut aceste trimiteri catre Constitutie dupa o intalnire cu autoritatile locale din judetele Harghita si Covasna, carora le-a transmis ca toate discutiile vor fi purtate in interiorul prevederilor Constitutiei.

“Niciun politician roman nu se poate angaja in revizuirea Constitutiei”, a spus Basescu, care a venit la intalnirea cu jurnalistii cu un exemplar din Constitutia Romaniei, din care a citit articolele 1 si 152 referitoare la caracterul statului si la faptul ca acesta nu este supus revizuirii.

Basescu: Politicienii maghiari nu au explicat localnicilor ce scrie in Constitutie

Basescu s-a declarat convins ca niciun politician maghiar nu le-a explicat locuitorilor, cand le-a vorbit despre autonomia teritoriala, ce prevede Constitutia Romaniei, precizand ca secuii sunt oameni corecti si nu ar fi tolerat sa fie mintiti.

Seful statului a spus ca isi mentine afirmatiile facute la Budapesta, respectiv ca prin Constitutie nu este permisa niciodata autonomia teritoriala, facand referire la articolul 152 din legea fundamentala.

El a mai spus ca parlamentarii au jurat sa respecte Constitutia, iar alesii locali, in angajamentul lor, se obliga sa actioneze in interesele legii fundamentale.

“Consider ca nu am jignit pe nimeni. Ca presedinte, am aparat prin afirmatii ce este scris in Constitutia Romaniei”, a afirmat Basescu.

El si-a exprimat convingerea ca niciun politician maghiar nu a mers la cetateni sa le explice, atunci cand au vorbit despre autonomie teritoriala, care sunt prevederile Constitutiei in acest sens.

“Secuii sunt oameni corecti, nu ar fi tolerat sa fie mintiti”, a adaugat presedintele.

Presedintele Traian Basescu declara, in urma cu aproximativ doua saptamani, la finalul discutiilor cu omologul sau ungar, László Sólyom, ca in Romania nu va exista niciodata autonomie teritoriala, iar presedintele Ungariei spunea ca tara sa va continua sa sustina aceasta aspiratie a minoritatii maghiare din Romania.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut