Basescu l-a desemnat pe Lucian Croitoru pentru functia de premier

Presedintele Traian Basecu a anuntat, joi, ca l-a desemnat pentru functia de premier pe Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR. Lucian Croitoru, consilier pe probleme de politica monetara al guvernatorului BNR, este un doctor in economie care a ocupat in guvernele postdecembriste numai posturi de consilier sau expert, lucrand in paralel pentru institutii precum FMI sau USAID sau in programe PHARE.
Lucian Croitoru are 52 de ani si, potrivit CV-ului oficial, are o vechime de 11 ani in BNR, in prezent fiind consilierul pe probleme de politica monetara al guvernatorului Bancii Nationale, post pe care il detine din septembrie 2007 si pe care l-a mai ocupat in 1998 – 2003. S-a nascut la 13 februarie 1957, in Otopeni.
In perioada 1979 – 1982 a urmat cursurile Academiei de Studii Economice Bucuresti – Facultatea de Planificare si Cibernetica Economica, iar in 1995 a obtinut diploma de doctor in economie.
Din septembrie 2003 pana in iulie 2007 a fost consilier principal al Directorului Executiv al FMI pentru Armenia, Bosnia Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Cipru, Georgia, Israel, Olanda, Republica Macedonia, Moldova, Romania si Ukraine, avand peste 200 de interventii la boardul institutiei.
Intre 1995 si 1996 a fost consultant Bucharest Investment Group, dupa care, pana in 1997, a fost partener in programul “Firms, Banks and Financial Distress in Central and Eastern Europe” al PHARE pentru Romania, Bulgaria, Marea Britanie si Grecia, pozitie in care revine, din ianuarie 2001 si pana in mai 2002, ca partener, de aceasta data in programul de cercetare “Public finance in transition countries: problems of compliance, opportunism and soft budget constraints” al PHARE pentru Romania, Ungaria, Marea Britanie si Grecia.
Din octombrie 1998 pana in septembrie 2003 este consilier al guvernatorului BNR, dupa ce, din ianuarie si pana in septembrie 1998, a fost consilier principal al ministrului Finantelor.
In anul 2000 devine consilier personal al primului-ministru. A mai lucrat in Guvern intre anii 1991 si 1995, ca expert la Departamentul pentru Reforma Economica. Din 1984 si pana in 1998, Lucian Croitoru a fost cercetator principal, gradul I, la Institutul de Economia Industriei. Din 1998 si pana in 2003 a fost profesor la Academia de Studii Economice, predand macroeconomie internationala la Facultatea de Relatii economice internationale. Din 2002 este consultant USAID si IRIS, dar si consultant PHARE la Institutul European din Romania. Are expertiza in proiectarea si implementarea politicilor monetare, fiscale si in politici de restructurare a intreprinderilor.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *