Basescu: Cred ca va trebui sa negociem o perioada de gratie de cinci-sapte ani pentru imprumut

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca este de parere ca va trebui negociata o perioada de gratie de cinci-sapte ani in legatura cu imprumutul extern, astfel incat Romania sa inceapa sa returneze banii imprumutati intr-un moment de varf al atragerii de fonduri de la UE. El a fost intrebat, dupa sedinta CSAT, daca a discutat cu premierul, cu presedintele Senatului si cu ministrul de Finante despre suma care urmeaza sa fie imprumutata de Romania, Basescu raspunzand ca nu doreste sa avanseze o suma.
Presedintele a mentionat ca, saptamana viitoare, marti sau miercuri, se va finaliza evaluarea din care se vor putea trage concluziile despre sumele care vor fi imprumutate de Romania si, de asemenea, daca se va merge pe un acord de un an sau de doi ani. Seful statului a mai spus ca a constatat ca se incearca acreditarea ideii ca Romania va trebui sa returneze toata suma imprumutata intr-un singur an, declarand ca aceasta idee este falsa. “Cred ca va trebui sa negociem o perioada de gratie de cinci-sapte ani, astfel incat sa incepem rambursarea intr-un moment de varf al atragerii de fonduri de la Uniunea Europeana”, a spus Basescu, mentionand ca astfel s-ar putea crea un echilibru intre intrarile de fonduri de la UE si returnarile sumelor imprumutate. El a mentionat ca 2014 ar fi un an potrivit din acest punct de vedere.
Basescu a mai spus ca este important ca, in conditiile in care Romania se angajeaza in acest imprumut, sa aiba loc, chiar in perioada de criza, un proces de modernizare a statului. El a declarat ca, dincolo de afirmatiile sale potrivit carora romanii au nevoie de solidaritate, de acceptare a austeritatii si de a sustine modernizarea statului, el este optimist. “Romanii trebuie sa stie ca, in perioada de criza, Guvernul face ce trebuie si va lua cea mai buna decizie referitoare la suma”, a adaugat Basescu.
Seful statului a mai spus ca autoritatile romane vor incerca sa mentina impactul crizei economice mondiale in Romania la un nivel rezonabil pentru populatie.
Anterior, surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX ca Romania va trimite Fondului Monetar International, dupa finalizarea negocierilor de la Bucuresti, o scrisoare de intentie pentru incheierea unui acord de tip stand-by pe o perioada de doi ani, cu o scadenta de cinci ani pentru rambursarea imprumutului.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *