ianuarie 29, 2023

Basescu ar prefera un regim semiprezidential

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca una dintre optiunile sale in privinta revizuirii constitutionale se refera la instituirea unui regim semiprezidential, fiind necesara clarificarea semiprezidentialismului prin corelarea legitimitatii sefului statului cu parghiile pe care le are.

Basescu a prezentat, in cadrul lansarii raportului comisiei prezidentiale de analiza a regimului politic si constitutional, zece optiuni proprii in perspectiva unei revizuiri a Constitutiei.

El a spus, in primul rand, ca este de parere ca solutia cea mai buna pentru Romania este un regim politic semiprezidential.

Seful statului a adaugat ca nu crede ca Romania are nevoie de un regim prezidential, in care presedintele este si sef al Guvernului, si nici de unul parlamentar, in care seful statului este ales de Parlament, pentru ca aceasta optiune nu ar reprezenta vointa poporului.

In opinia sefului statului poporul roman doreste in continuare sa-si aleaga in mod direct presedintele.

Traian Basescu a mentionat de asemenea ca in conditiile mentinerii regimului semiprezidential, este nevoie de corelarea legitimitatii presedintelui cu parghiile necesare in exercitarea mandatului sau.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut