Presedintele Traian Basescu a semnat, miercuri, Decretul pentru promulgarea Legii privind comercializarea produselor alimentare.
Legea comercializarii produselor alimentare a fost aprobata de Camera Deputatilor in 16 septembrie si reglementeaza relatiile dintre furnizorii si comerciantii de produse alimentare, pentru a preveni practicile anticoncurentiale ale retelelor de magazine.
Potrivit actului normativ, este interzis comerciantilor sa impuna furnizorilor plata unor servicii care nu au legatura directa cu operatiunea de vanzare si nu sunt cuprinse in pretul de achizitie. De asemenea, comerciantii nu au dreptul sa impuna furnizorilor sa-si vanda produsele la un pret egal sau mai mare altor comercianti, iar delistarea unui produs de la raft poate fi facuta doar cu o notificare prealabila cu doua luni a furnizorului. Legea intra in vigoare in termen de 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.
Reprezentantii Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) au apreciat ca aceasta lege este anticoncurentiala, va duce la falimente in industrie si va determina retailerii straini sa opreasca investitiile directe realizate in Romania.
La randul sau, fostul ministru al Agriculturii, Ilie Sarbu, aprecia ca intrarea in vigoare a legii privind comercializarea produselor alimentare ar putea determina scaderi ale preturilor pentru consumatorii finali cu pana la 30%, in cateva luni, iar producatorii romani nu vor mai nevoiti „sa stea mereu in genunchi la poarta supermarketului”.
Basescu a promulgat legea privind comercializarea produselor alimentare
Articole
OVIS Sălaj – asociația prin care se dezvoltă fermele sălăjenilor. La Meseșenii de Jos s-a deschis un nou abator modern
La Meseșenii de Jos, Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine – OVIS Sălaj a investit aproximativ 100 de mii de euro și a înființat un abator modern, o fermă de ovine și un depozit de lână. Inaugurarea acestei importante realizări a Asociației OVIS Sălaj care vine în sprijinul fermierilor sălăjeni a avut loc săptămâna trecută, joi – 12 septembrie, în prezența dr. Ioan Oleleu, Vicepreședinte al Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), al oficialităților locale…
Mai mult...APIA începe plățile în avans în octombrie
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că sistemul informatic al agenției este pregătit ca, începând cu data de 16 octombrie 2024, să demareze Campania de plată în avans pentru fermierii care au depus cereri de plată în anul 2024. În Campania 2024, Comisia Europeană și statele membre susțin menținerea derogării cu privire la plata avansului de până la 70 % pentru intervențiile sub formă de plăți directe, și de până la 85 % în…
Mai mult...