Basescu a promulgat legea privind comercializarea produselor alimentare

Presedintele Traian Basescu a semnat, miercuri, Decretul pentru promulgarea Legii privind comercializarea produselor alimentare.
Legea comercializarii produselor alimentare a fost aprobata de Camera Deputatilor in 16 septembrie si reglementeaza relatiile dintre furnizorii si comerciantii de produse alimentare, pentru a preveni practicile anticoncurentiale ale retelelor de magazine.
Potrivit actului normativ, este interzis comerciantilor sa impuna furnizorilor plata unor servicii care nu au legatura directa cu operatiunea de vanzare si nu sunt cuprinse in pretul de achizitie. De asemenea, comerciantii nu au dreptul sa impuna furnizorilor sa-si vanda produsele la un pret egal sau mai mare altor comercianti, iar delistarea unui produs de la raft poate fi facuta doar cu o notificare prealabila cu doua luni a furnizorului. Legea intra in vigoare in termen de 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.
Reprezentantii Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) au apreciat ca aceasta lege este anticoncurentiala, va duce la falimente in industrie si va determina retailerii straini sa opreasca investitiile directe realizate in Romania.
La randul sau, fostul ministru al Agriculturii, Ilie Sarbu, aprecia ca intrarea in vigoare a legii privind comercializarea produselor alimentare ar putea determina scaderi ale preturilor pentru consumatorii finali cu pana la 30%, in cateva luni, iar producatorii romani nu vor mai nevoiti “sa stea mereu in genunchi la poarta supermarketului”.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *