Banii pentru analizele medicale și investigații ajung doar pentru primele 10 – 15 zile in fiecare luna

Nici dupa semnarea noului contract-cadru pentru finanțarea serviciilor medicale pe 2016, problema fondurilor insuficiente alocate pentru analizele medicale nu a fost rezolvata. În continuare, spitalele și laboratoarele trebuie sa programeze pacienții în funcție de fondurile disponibile. iar bolnavii beneficiaza cu țârâita de analize gratuite sau sunt nevoiți sa suporte singuri cheltuielile, deși sunt asigurați în sistemul medical și platesc, de fapt, aceasta “gratuitate”.
Casa de Asigurari de Sanatate repartizeaza fondurile la toți furnizorii de sericii medicale care au contract cu instituția respectiva: la Laboratorul Haller. La Salvosan Ciobanca, la Bio Labo, la spitalul din |imleu Silvaniei etc.
La Spitalul Județean de Urgențe Zalau, fondurile pentru analize și investigații ajung pentru 10 – 15 zile. Conducerea Spitalului ne spune ca principalele nemulțumiri ale bolnavilor care trec pragul unitații sunt legate tocmai de acest aspect.
“Problemele de finanțare, dupa parerea mea, sunt ridicate de sumele insuficiente pe partea de radiologie, stop_coloana imagistica, fizioterapie”, spune Laurențiu Barna, managerul spitalului. Aici intervin și investigațiile de înalta performanța, ca de exemplu RMN, CT, ecografii, radiografii etc.
“Banii sunt puțini, o jumatate de luna ajung, iar la teminarea lor serviciile se efectueaza contra cost. Unele analize pot fi reprogramate, altele nu, Urmarim aproape zilnic cât am consumat din fondul pentru analize. Pacienții sunt nemulțumiți, pentru ca ei spun ca platesc asigurare. Este greu sa le spui oamenilor ca sumele sunt limitate. Oamenii ne acuza ca nu suntem în stare sa gestionam situația, fara sa cunoasca sistemul și fara sa știe care sunt procedurile, Pentru pacienții internați în spital toate investigațiile se fac în cadrul internarii”, ne-a explicat Laurențiu Barna.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *