ianuarie 27, 2023

Bani pentru proiectul cultural „Case călătoare”

Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj a câștigat o nouă finanțare de la Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Este vorba despre proiectul cultural „Case călătoare”, aria tematică Patrimoniu cultural material, care a obținut o finanțare de 69.100 lei. Programul cultural se va desfășura din data de 1 aprilie până în 15 noiembrie 2022, în parteneriat cu Asociația  „Salvăm Casele Albastre pe Valea Barcăului” și Asociația „Sinaptica”.

Prin acest proiect se va acorda sprijin pentru mutarea a două case tradiționale, reprezentative pentru județul Sălaj, din care una este acoperită cu paie, în Valcău de Jos. Proiectul sprijină o initiațivă privată, fiind și un prilej pentru organizarea unei tabere de voluntariat dedicată studenților la arhitectură, etnografie și inginerie, care pot realiza astfel o practică necesară pentru viitoarele profesii.

Proiectul este conceput în mod explicit pentru a oferi rezultate durabile. În primul rând, cele două case abordate prin proiect vor permite Asociației „Salvam Casele Albastre pe Valea Barcăului” să se dezvolte și să ofere servicii turistice, care să asigure finanțarea unor activități culturale non-profit.

“La nivelul comunității locale, existența mai multor case tradiționale înseamnă un nucleu pentru dezvoltarea de activități turistice și activitati adiacente. Sesiunile de informare-instruire la rândul vor contribui la modificarea percepției localnicilor asupra oportunităților de dezvoltare a unor mici afaceri care să poată fructifica prezența punctului de interes turistic. De asemenea, se anticipează existența unui turism de tranzit, pe termen mediu, în comuna Valcău de Jos din județul Sălaj”, spune Daniel Săuca, managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj.

În anul 2021, CCAJS a implementat alte două proiecte cofinanțate de AFCN, „Traseele caselor tradiționale sălăjene” și „Harta cântului sălăjean”. 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut