Bani pentru investiții la rectificarea bugetului Zalăului

0
309

Amenajarea spațiilor de joacă din curțile grădinițelor, dotări noi sau reparații capitale la unități de învățământ și Stadionul Municipal, dar și majorarea bugetelor de funcționare a școlilor și grădinițelor, sunt câteva dintre propunerile primarului Ionel Ciunt la rectificarea bugetară, propuneri care vor fi supuse votului consilierilor locali în cadrul ședinței Consiliului Local al Municipiului Zalău convocată pentru joi, 29 iulie.

Potrivit proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului local al Municipiului Zalău și a bugetului activităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii și subvenții, precum și modificarea listei de investiții aprobată pentru anul 2021, atât unitățile de învățământ cât și Direcția Patrimoniu din cadrul Primăriei au solicitat fonduri suplimentare pentru dotări și reparații capitale la diferite obiective, lucrări necesare pentru mai buna funcționare a acestora.

Spre exemplu, Grădinița Voinicel are nevoie de 90 de mii de lei pentru amenajarea spaţiului din curtea grădiniţei cu echipamente de joacă pentru copii, investiție care se dorește a fi realizată pe perioada vacanței de vară, astfel încât copiii să beneficieze de noile dotări la debutul anului școlar 2021-2022.

Apoi, conducerea Grădiniţei cu Program Prelungit nr. 1 a solicitat suplimentarea bugetului instituției cu suma totală de 61.500 de lei pentru cheltuieli de reparaţii capitale şi dotări, din care 42 de mii de lei pentru achiziţionarea unei sobe necesară pentru bucătăria grădiniţei, suma de 7 mii de lei pentru înlocuirea uşii la intrarea secundară şi repararea scărilor aferente acesteia, iar alți 10 mii de lei pentru înlocuirea gresiei de la intrarea principală și din holul blocului alimentar. O altă investiție necesară la această unitate de învățământ este înlocuirea ușii la beci, pentru care se solicită consilierilor locali suma de 2.500 lei.  Iar conducerea Grădiniței Nr. 5 are nevoie de suma de patru mii de lei pentru achiziţionarea unui foişor necesar pentru desfăşurarea de activităţi în aer liber cu copiii şi pentru jocuri afară  

Cum bugetele unităților de învățământ au fost propuse și aprobate la începutul anului ținându-se cont de încasările din anul anterior, și cum în anul anterior încasările au fost mult mai mici din cauza situației pandemice care a pus lacătul pe școli și grădinițe, aproape toate grădinițele din Zalău vor avea bugetul majorat prin rectificarea bugetară de joi.

”Potrivit legislaţiei în vigoare, la aprobarea bugetului iniţial pentru anul 2021 la cap. 6510 – învăţământ s-au cuprins şi aprobat în bugetul grădiniţelor sumele la nivelul încasărilor din anul precedent. Deoarece în anul 2020 frecvenţa copiilor în grădiniţe a fost mai mică faţă de anul 2021 din cauza pandemiei de coronavirus, se impune majorarea bugetului activităţii autofinanţate atât la partea de venituri, cât şi la partea de cheltuieli, după cum urnează: La Grădiniţa nr. 1 prin adresa nr. 908 din 24.06.2021 înregistrată la Primăria Municipiului Zalău cu nr. 43449 din 24.06.2021 solicită aprobarea majorării bugetului activităţii autofinanţate atât la partea de venituri cât şi la partea de cheltuieli cu suma de 100,00 mii lei. 2. Grădiniţa Licurici prin adresa nr. 567 din 06.07.2021 înregistrată la Primăria Municipiului Zalău cu nr. 47085 din 08.07.2021 solicită aprobarea majorării bugetului activităţii autofinanţate atât la partea de venituri cât şi la partea de cheltuieli cu suma de 120,00 mii lei. 3. Grădiniţa Ion Creangă prin adresa nr. 972 din 08.07.2021 înregistrată la Primăria Municipiului Zalău cu nr. 47696 din 09.07.2021 solicită aprobarea majorării bugetului activităţii autofinanţate atât la partea de venituri cât şi la partea de cheltuieli cu suma de 176,00 mii lei. 4. Grădiniţa Piticii Isteţi prin adresa nr. 334 din 13.07.2021 înregistrată la Primăria Municipiului Zalău cu nr. 48469 din 13.07.2021 solicită aprobarea majorării bugetului activităţii autofinanţate atât la partea de venituri cât şi la partea de cheltuieli cu suma de 150,00 mii lei. 5. Grădiniţa Voinicel prin adresa nr. 356 din 16.07.2021 înregistrată la Primăria Municipiului Zalău cu nr. 49435 din 16.07.2021 solicită aprobarea majorării bugetului activităţii autofinanţate atât la partea de venituri cât şi la partea de cheltuieli cu suma de 90,00 de lei”, se arată în referatul de specialitate al proiectului de HCL.

Lucrările la Stadion au scos la iveală multe deficiențe

În același proiect de hotărâre pentru rectificarea bugetului Municipiului, Direcția Patrimoniu din cadrul Primăriei solicită fonduri suplimentare pentru lucrările de reabilitare care sunt în derulare la Stadionul Municipal.

Direcţia de Patrimoniu prin referatul nr. 46692 solicită alocarea suplimentară a sumei de 165.000 lei pentru realizarea unor lucrări de reparaţii capitale (reabilitare), în completare la lucrările de reparaţii capitale care se execută în acest moment, arată inițiatorul proiectului. Motivația solicitării vine din faptul că, pe parcursul desfăşurării lucrărilor de reabilitare şi hidroizolare a tribunei stadionului, a apărut necesitatea efectuării unor lucrări suplimentare privind ”repararea, recondiţionarea şi rebordurarea rigolei pentru captarea şi dirijarea spre canalizare a apelor pluviale, situată între tribună şi pista de atletism; reabilitarea şi refacerea căilor de acces şi de defluire a publicului la şi dinspre tribune şi din incinta arenei sportive, începând de la intrarea în stadion şi continuând cu zonele din vecinătatea tribunei şi a pistei de atletism cu terenul de joc, inclusiv zona cuprinsă între tribuna de joc şi gardul exterior înspre Hostelul Sport. Lucrările aflate în derulare au dezvăluit o serie de alte deficienţe (constatate ulterior) şi pentru care trebuiesc realizate următoarele: refacerea (repararea) pardoselei de beton de la casa scării până la poarta nr. 2 (ieşirea laterală) – lucrări privind redimensionarea rigolei acoperită parţial cu pământ situată între tribună şi pista de atletism, înspre zona tabelei de marcaj pe o lungime de 180 metri liniari, pentru captarea apelor pluviale care pot inunda pe acea pistă de atletism şi terenul gazonat – refacerea (repararea) unor porţiuni de tâmplărie PVC (uşi şi ferestre) în suprafaţă de 12 mp care după demontare s-a constatat că nu pot fi reutilizate (datorită degradării) – refacerea (repararea) pardoselei de beton din faţa tribunei (168 mp) – refacerea pereţilor şi acoperişului tunelului de acces dinspre vestiare spre teren /S”.

Suma necesară pentru toate aceste lucrări capitale este de 315.000 lei. Creditele aprobate iniţial în buget pentru aceste reparaţii curente au fost de150.000 lei, conform evaluărilor preliminare făcută de Direcţia de Patrimoniu, iar acum se propune asigurarea sumei parţiale de 165.000 Iei din rezerva bugetară.

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.