decembrie 3, 2022

Bani mai mulți pentru biserici și pentru salariile preoților

Potrivit proiectului de buget de pe site-ul Ministerului de Finanțe, banii care ar fi trebui să fie alocați pentru construcția sau modernizarea lăcașurilor de cult au fost tăiați. Această decizie a fost precedată de o întâlnire între premierul Dacian Cioloș și patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, preafericitul Daniel. Nu-i zicem negociere, că nu știm ce a fost. 

Referitor la această tăiere, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, spunea sâmbătă: “Vorbim despre un proiect, un proiect nu înseamnă o lege finală. Este o veste care nu ne poate bucura, dar considerăm că construcțiile începute, inclusiv proiectul Catedralei Naționale va putea fi continuat”. Să fi știut purtătorul de cuvânt ceea ce nu știam noi? Dacă stăm bine și socotim, biserica, în special cea ortodoxă, și-a pierdut mult din credibilitate în ultima vreme, mai ales după ce mai marele ei, Daniel i-a admonestat pe tinerii care au participat la concertul de jazz de la clubul Colectiv. S-a auzit atunci “Strada” strigând “Vrem școli și spitale/ Nu vrem catedrale”. Se pare că acest slogan, premierului Cioloș i-a intrat pe o ureche. Dacă vineri era de acord cu proiectul de buget al Ministerului de Finanțe, duminică dimineața a întors-o ca la… Pericei. În zi de praznic creștinesc a avut o nouă discuție cu patriarhul Daniel, stop_coloana în care l-a asigurat pe acesta că Guvernul va finanța proiecte de investiții importante pentru BOR și că există tot sprijinul pentru a pune la dispoziție resurse financiare “în funcție de posibilități” pentru lăcașele de cult în construcție. A fost momentul în care i-a ieșit pe cealaltă ureche vocea străzii. Ba mai mult, Ministerul Finanțelor a anunțat că vor crește salariile preoților din 2016. Contribuția statului la salarizarea personalului clerical va crește anul viitor la 315 milioane, de la 278 de milioane de lei în 2015. Crește și contribuția statului pentru sprijinirea așezămintelor religioase din străinătate de la la 12,8 milioane la 13 milioane de lei. În proiectul bugetului de stat pe 2016 pus în dezbatere publică nu au fost alocați bani pentru construirea de biserici noi ori modernizarea celor existente. În schimb au fost alocate sume suplimentare pentru salariile preoților. Numai că preafericitul nu prea este încântat nici de această soluție. El a declarat: “Renunțăm la salarii dacă statul ne dă înapoi proprietățile luate abuziv”. Deci e vorba de o negociere. Hai să-l tragem de urechi pe domnitorul Cuza, că a secularizat averile mănăstirești, care erau cât jumătate țara.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *