Salariile polițiștilor și militarilor cresc cu aproximativ 30 la sută, ca urmare a unei ordonanțe de urgență care a fost publicată deja în Monitorul Oficial. Asta înseamnă venituri nete mai mari cu sume cuprinse între 634 de lei, pentru un soldat, și 1249 de lei, pentru un general, chestor general sau amiral. Potrivit documentului, personalul din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, care participă la realizarea și menținerea capacității operaționale a structurilor/unităților, pentru îndeplinirea misiunilor specifice, beneficiază de o majorare salarială în cuantum de până la 30% din solda de funcție/salariul de funcție/salariul de bază. Perioada, categoriile de personal şi mărimea majorării salariale se stabilesc prin ordin al conducătorului instituției.

Referitor la indemnizația de delegare pe care o primesc, valoarea acesteia a crescut, de luna trecută, de la 23 lei/zi, la 46 lei/zi. De menționat că indemnizația de delegare sau de detașare se acordă în cuantum dublu față de cel stabilit pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării în interesul serviciului, pe durata participării la misiuni de instrucție, exerciții militare și aplicații, în tabere sau în poligoane, cu participare internațională, cu o durată mai mare de 48 de ore, pe teritoriul României, la o distanţă mai mare de 5 km de localitatea în care îşi au locul permanent de muncă, pentru care specificul activităţilor nu permite înapoierea la sfârşitul zilei de lucru în localitatea în care îşi au locul permanent de muncă.

Tot în baza ordonanței de urgență din luna martie, polițiștii și militarii vor primi din această lună și bani pentru echipament, așa numita normă de echipare. Cuantumul acesteia este de 7.455 lei.

Calculele se vor face diferit, deoarece unele unități au repartizat deja o parte din noua uniformă, caz în care sumele alocate vor fi mai mici (aproximativ 280 lei pe lună, potrivit Sindicatului Polițiștilor Europol), în timp ce în alte unități nu s-a repartizat deloc noua uniformă (aproximativ 620 de lei pe lună, a calculat Europol).

sursa foto: europol