Bani europeni pentru noi locuri de munca

Firmele care vor crea noi locuri de munca vor putea beneficia de subventionarea acestora in procent de cel putin 50% din salariile oferite. Fondul Social European (FSE) pune la dispozitia intreprinderilor din Romania, inclusiv IMM-urilor si persoanelor fizice autorizate, 142 milioane de euro, pentru perioada 2009-2010. Conditia pentru obtinerea subventiei este ca angajatorii sa incadreze pe noile posturi persoane care fac parte din categoriile defavorizate, adica minoritati, persoane cu handicap, persoane care au peste 50 de ani, intretinatori unici de familie ori someri.
Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a anuntat ca orice intreprindere care nu are datorii poate primi bani de la FSE daca creeaza noi locuri de munca, in special pentru somerii care nu au muncit in ultimele sase, respectiv 24 de luni. FSE va plati 50% din salariile acestora pentru o perioada de 12 sau chiar 24 de luni in cazul persoanelor cu handicap.
Cererile de finantare pot viza subventionarea salariilor noilor angajati, subventionarea costurilor privind formarea profesionala a angajatilor, precum si a cheltuielilor facute de angajator pentru imbunatatirea conditiilor de munca in scopul reducerii imbolnavirilor profesionale si a accidentelor.
Valoarea maxima a subventiei care poate fi ceruta de o societate se va ridica la doua milioane de euro pentru ocupare sau formare profesionala si la 200.000 de euro pentru sanatatea si siguranta locului de munca. Intreprinderile din sectorul carbunelui, cele aflate in dificultate si care trebuie sa ramburseze ajutorul primit ca urmare a deciziei Comisiei Europene, nu vor beneficia de acest sprijin. Banii sunt nerambursabili si se acorda pe principiul “primul venit, primul servit”.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *