1573 de liceeni salajeni vor primi lunar 180 de lei in cadrul Programului social „Bani de liceu”. Ajutorul financiar se poate pierde daca elevul beneficiar absenteaza sau i se scade sub 7 nota la purtare.
Peste 1.500 de elevi din liceele salajene vor beneficia in acest an scolar de un ajutor social din partea statului, in cuantum lunar de 180 de lei. Banii sunt acordati prin Programul „Bani de liceu” elevilor proveniti din familii cu venituri modeste, elevilor aflati in sisteme de ocrotire sociala si celor cu probleme cronice de sanatate.
Cei mai multi beneficiari ai programului sunt de la Grupul Scolar „Octavian Goga” Jibou, unde au fost selectati 124 de elevi. Urmeaza Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” din Simleu Silvaniei, cu 123 de beneficiari, Grupul Scolar „Voievodul Gelu” Zalau, cu 118, Grupul Scolar „Gheorghe Pop de Basesti” Cehu Silvaniei, cu 117, si Grupul Scolar „Mihai Viteazul” Zalau, cu 116. Peste 100 de beneficiari de „Bani de liceu” au si Grupul Scolar „Cserey-Goga” Crasna (107) si Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalau (106). La polul opus se situeaza Liceul Ortodox, cu doar noua beneficiari, Liceul de Arta, cu 14, Grupul Scolar Surduc, cu 22, si Colegiul National „Silvania”, cu 29.
Banii se acorda pe toata durata anului scolar, inclusiv in timpul pregatirii si sustinerii examenului de bacalaureat sau de diploma si pe perioada practicii in productie. Exista, insa, si conditii in care elevii pot pierde acest sprijin financiar. Astfel, daca un elev absenteaza nejustificat minimum 20 de ore la diferite discipline de studiu, unitatea este obligata sa sisteze acordarea banilor. Ajutorul se pierde si daca elevul a fost eliminat, disciplinar, de la cursuri pe o perioada de trei – cinci zile, daca i-a fost scazuta nota la purtare sub 7 sau daca a fost exmatriculat.
Cine cere nu piere…
De acest ajutor beneficiaza in acest an scolar toti solicitantii care se incadreaza in conditiile de venit prevazute (au venituri pe membru de familie sub 150 de lei, sufera de TBC sau alta boala cronica sau este rezident in case de copii), Ministerul Educatiei majorand zilele trecute suma alocata initial (suficienta doar pentru 90.000 de solicitanti). Astfel, la nivel national, au fost asigurate fonduri pentru 130.000 de beneficiari, la un numar de 123.670 de solicitanti.