Bani de la stat pentru fertilizări in vitro. 5 decembrie, startul cererilor de finanțare

Cuplurile și femeile care vor să beneficieze de ajutor de la stat pentru fertilizare in vitro pot depune cereri pentru sprijinul financiar de la stat începând din 5 decembrie, a anunțat ministrul Familiei, Gabriela Firea.

Ordinul comun care conţine regulamentul programului a fost semnat săptămâna trecută și prevede că finanțarea se poate acorda cuplurilor sau femeilor singure cu vârsta între 20 şi 45 de ani. Sprijinul de la stat este în valoare de 15.000 de lei, iar cererile vor fi depuse la adresa natalitate@mfamilie.gov.ro.

Motivul derulării acestui program, așa cum a fost prezentat de ministrul Familiei, este acela că ”România trece printr-o criză demografică fără precedent. Anul trecut s-au născut cei mai puţini copii din ultimul secol, sub 180.000”.

Ce condiții trebuie îndeplinite

Potrivit documentului oficial, se pot înscrie în program cuplurile şi femeile care se luptă cu infertilitatea, care au domiciliul în România şi care vor desfăşura procedurile pentru obţinerea unei sarcini într-un spital public sau o clinică privată acreditată din ţara noastră. Vor putea aplica femeile cu vârsta între 20 şi 45 de ani, care au indicaţie pentru fertilizare in vitro de la medicul specialist.

Dosarul de înscriere în programul de finanțare este simplu şi trebuie să conţină o cerere tip, copii ale actelor de identitate, o declaraţie pe proprie răspundere, documentul care conţine dovada infertilităţii şi indicaţia medicală pentru FIV, adeverinţa care atestă calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate, un acord de prelucrare a datelor cu caracter personal.

Sprijinul financiar de 15.000 de lei se va acorda în două tranşe, un voucher în valoare de 5.000 de lei, pentru tratamentul medicamentos, și un voucher în valoare de 10.000 de lei pentru procedura de fertilizare, în clinicile acreditate.

Ministrul Familiei a anunţat că sprijinul financiar va fi acordat pe principiul „primul venit – primul servit”.

„Avem fonduri suficiente până la finalul anului, iar de anul viitor decontăm 10.000 astfel de proceduri. Evident, vom suplimenta fondurile dacă există cerere din partea cuplurilor şi femeilor”, a precizat Gabriela Firea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *