Bani de la Ministerul Dezvoltării pentru Boghiș, Horoatu Crasnei și Pericei

Bani de la Ministerul Dezvoltării pentru Boghiș, Horoatu Crasnei și Pericei

Trei comune din Sălaj primesc bani de la Ministerul Dezvoltării pentru modernizarea drumurilor.

Ministrul Adrian Veștea a semnat încă 58 de contracte de finanțare prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, în valoare totală de 581.492.235 de lei, iar pe listă figurează și cele trei unități administrativ-teritoriale din Sălaj. Contractele vizează reabilitarea infrastructurii rutiere, înființarea sau extinderea sistemelor de alimentare cu apă potabilă și a rețelelor de canalizare menajeră, echiparea stațiilor de epurare, înființarea unor rețele de alimentare și distribuție a gazelor naturale, precum și construirea sau reabilitarea unor poduri și podețe.

În comuna Pericei ajung 1.657.218 lei, pentru modernizarea drumului comunal 102/A (satul Pericei).

La Horotau Crasnei s-au alocat 9.500.741 lei pentru modernizarea drumurilor comunale.

Cea mai mare sumă, adică 12.000.000 lei, ajunge la Boghiș, pentru modernizarea infrastructurii rutiere în comună.

Întâlnire cu primarii de municipii

Luni, 16 octombrie, ministrul Dezvoltării s-a întâlnit cu primarii municipiilor din România. Principalele subiecte abordate au fost legate de finanțarea sau derularea programelor europene și naționale pentru dezvoltarea comunităților locale, acordarea de sprijin pentru finanțarea funcționării sistemelor de ȋncălzire centralizată, Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor, acte normative din domeniul construcțiilor, Legea Poliției Locale, dar și crearea cadrului legal pentru înființarea și dezvoltarea unor ghișee unice de informare (One Stop Shop – OSS) în scopul oferirii serviciilor de consiliere energetică.

Adrian Veștea a făcut și un rezumat al banilor ajunși în teritoriu prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Astfel, prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, au fost aprobate spre finanțare 343 de obiective de investiții ale căror beneficiari sunt municipii și sectoare, cu o valoare totală de 3,72 miliarde lei. Dintre acestea, 287 de obiective sunt din domeniile drumuri și poduri (cu o alocare totală de 3,19 miliarde de lei), iar 56 de obiective sunt din domeniile alimentare cu apă și canalizare (în valoare totală de 528 de milioane de lei).

De asemenea, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), 662 de obiective, în valoare totală de 2,32 de miliarde de lei, au beneficiari din municipii și sectoare, iar prin Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social (PNCIPS), în acest moment, dintr-un total de 1.183 de investiții contractate și aflate în derulare, cu o valoare de peste 15,34 de miliarde de lei, aproximativ 240 de investiții sunt realizate în municipiile din România (cu o valoare de 7,24 miliarde de lei). Practic, 20% dintre investițiile finanțate prin acest program sunt derulate la nivelul municipiilor, valoarea acestora reprezentând 47% din valoarea totală a contractelor aflate în implementare, a explicat ministrul.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *