Bani de la Consiliul Județean pentru cinci parohii din Sălaj

0
2096

Cinci parohii din Sălaj primesc bani de la Consiliul Județean pentru protecția sau reabilitarea unor monumente istorice pe care le au în proprietate.

După ce Consiliul Judeţean a aprobat Programul de finanțare ”Protecţia monumentelor istorice – grupa B, de pe raza administrativ – teritorială a judeţului Sălaj, aflate în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice de drept privat”, în cadrul căruia s-a alocat suma de 400.000 lei, au fost depuse în acest sens șase solicitări. Cinci dintre ele au fost considerate elgibile de către Comisia de evaluare și selecție, formată din șapte membri, sub conducerea arhitectului șef.

Protopopiatul Ortodox Român Zalău, Parohia Ortodoxă Noțig, Parohia Ortodoxă Răstolțu Deșert și Parohia Unită cu Roma greco-catolică Bocșița primesc câte 60 de mii lei, iar Parohia Ortodoxă Română Var primește 10 mii de lei de la bugetul județului.

Pentru ca banii să poată intra în conturile parohiilor, e nevoie ca proiectul de hotărâre privind alocarea acestor sume să treacă vineri, 23 iulie, de votul consilierilor județeni.

Din bugetul total aprobat, în valoare de 400.000 lei, 120.000 de lei au fost alocați intervențiilor de urgență, 250.000 de lei lucrărilor de execuție, iar 30.000 lei, documentațiilor tehnice. Valoarea maximă a cofinanțării în cazul lucrărilor de protejare și de intervenție a fost fixată la 60.000 lei, respectiv 10.000 lei în cazul elaborării documentațiilor tehnice, pentru o cerere de finanțare.

„Programul derulat de Consiliul Județean Sălaj are ca obiectiv sprijinirea persoanelor fizice sau juridice de drept privat care, din motive economice, nu au posibilitatea să desfășoare, cu resurse proprii, activități de protejare sau de intervenție asupra monumentelor istorice pe care le dețin. Obiectivul nostru îl reprezintă punerea în siguranță și scoaterea imediată din pericol a monumentelor istorice, reabilitarea structurală și funcțională a acestor mărturii prețioase ale trecutului, îmbunătățirea și punerea în valoare a componentelor structurale, arhitecturale, artistice și arheologice, dar și integrarea monumentelor în circuitul socio-economic și cultural-turistic, contribuind, astfel, și la dezvoltarea turismului din zonă”, a explicat președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu.

În județul Sălaj există 111 monumente istorice – grupa B. Din 2018, an în care administrația județeană a lansat acest program, a fost asigurată finanțare în valoare totală de peste 300.000 de lei, pentru șapte monumente istorice: Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin, Biserica Ortodoxă Bădăcin, Biserica Ortodoxă Sighetu Silvaniei, Biserica Ortodoxă Brusturi, Biserica Greco-Catolică Bocșita, Biserica Greco-Catolică Porț și Biserica Ortodoxă Poarta Sălajului. În 2020, în contextul pandemiei de covid-19, programul nu a fost implementat.

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.