Bani de la CJS pentru ecologizarea deponiilor

Bani de la CJS pentru ecologizarea deponiilor

Consiliul Judetean Salaj (CJS) a decis sa sprijine primariile din judet, obligate de Uniunea Europeana sa inchida pana pe 16 iulie toate cele aproximativ 150 de depozite de deseuri existente in mediul rural. Potrivit informatiilor primite de la purtatorul de cuvant al CJS, Laura Opris, fiecarei comune i-a fost alocata, in acest sens, suma de 15.000 de lei, urmand ca la aceasta sa se adauge contributia proprie a primariilor. Banii urmeaza sa fie utilizati pentru ecologizarea suprafetelor ocupate in prezent de aceste depozite si reintroducerea lor in circuitul natural, masuri ce cad in sarcina autoritatilor publice locale.
Dupa cum preciza Aurica Grec, directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Salaj, 16 iulie este, de fapt, termenul limita pentru sistarea depunerilor in aceste depozite rurale. Ecologizarea depozitelor in avans, adica pana la data sistarii depozitarii, scuteste, insa, primariile de obtinerea actelor de reglementare de la autoritatile de mediu (necesare pe toata perioada dintre inchidere si ecologizare).
Reamintim ca, dupa 16 iulie, deseurile colectate de la populatia din cele 57 de comune ale judetului nu vor putea fi depozitate decat in unul dintre cele trei depozite orasenesti functionale. Este vorba despre depozitele din Zalau, Jibou si Cehu Silvaniei, in conditiile in care, in deponia de la Simleu, depozitarea trebuie sa fie sistata la aceeasi data – 16 iulie 2009. Singura alternativa a comunelor salajene este sa incheie contracte cu firme de salubrizare autorizate pentru colectarea si transportul deseurilor. In Salaj functioneaza doua astfel de societati – AVE Zalau si Salubris Simleu Silvaniei. Pana acum, zece comune au incheiat sau urmeaza sa incheie un astfel de contract cu AVE.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *