”Bani de bomboane” pentru investitii in scoli

0
5

37 de scoli din judet au primit, printr-o hotarare de guvern, aproape un milion si jumatate de lei pentru continuarea lucrarilor de investitie demarate anul trecut. Suma este de cateva zeci de ori mai mica decat fondurile alocate anii trecuti prin hotarari similare
Dupa aproape sapte luni de seceta bugetara, scolile salajene au primit, in sfarsit, bani pentru investitii si reparatii. Este vorba despre sumele alocate conform HG nr.655 din 3 iunie, prin care 37 de unitati de invatamant din judet vor primi, in total, mai putin de un milion si jumatate de lei (1.439.000 de lei, adica peste 14 miliarde de lei vechi).
Alte 39 de unitati au primit credite de angajament, in baza carora ele pot contracta lucrari cu conditia ca firmele contractante sa accepte ca plata lor sa se faca abia in 2010. Chiar daca sumele reprezinta maruntis comparativ cu banii investiti in scoli in anii anteriori, ele ar putea scoate scolile din stadiul de santier in conservare, in care zac de la inceputul crizei.
Primariile vor primi banii saptamana viitoare
Conform precizarilor primite de la Maria Bocsa, contabilul sef al Inspectoratului Scolar, aproximativ jumatate din suma alocata a intrat, deja, in conturile scolilor beneficiare. Este vorba despre 14 unitati carora banii (699.000 de lei) le-au fost alocati din bugetul Ministerului Educatiei, prin Inspectoratul Scolar, sumele fiind destinate unor lucrari de reabilitare si reparatii capitale . De cele mai mari alocari beneficiaza scolile din Agrij (90.000 de lei), Halmasd (75.000 de lei), Cosniciu de Jos – comuna Ip (75.000 de lei) si Romita – comuna Romanasi (70.000 de lei).
Alte 23 de unitati de invatamant vor primii, impreuna, 740.000 de lei prin transferuri de la bugetul de stat catre bugetele locale. Banii – sustine Maria Bocsa – vor intra in conturile primariilor la inceputul lunii august. Cele mai mari sume vor reveni scolilor din comuna Mesesenii de Jos, cu un total de 150.000 de lei (75.000 pentru scoala gimnaziala din Mesesenii de Sus, tot atat urmand sa primeasca si scoala primara din Mesesenii de Jos); Somes Odorhei, cu 100.000 de lei (cate 50.000 de lei pentru scolile din Domnin, respectiv Soimus); si Maeriste, cu 81.000 de lei (64.000 pentru scoala din centrul de comuna si 17.000 pentru cea din satul Giurtelec).
Dupa cum ne declara inspectorul scolar general Ioan Abrudan, in majoritatea cazurilor, sumele sunt destinate continuarii sau finalizarii unor lucrari deja incepute, situatia bugetara precara limitand la maximum investitiile noi. Drept urmare, pentru o parte din lucrarile vizate constructorul este deja contractat, urmand sa fie incheiat, acum, doar un act aditional la contract. Pentru lucrarile neacoperite de contract trebuie parcurse procedurile legale de achizitie a lucrarilor, adica organizarea licitatiei (pentru sumele mai mari de 10.000 de euro), respectiv incredintarea directa (pentru sumele ce se incadreaza sub pragul amintit).
Simple coincidente?
Intamplator sau nu, sumele cele mai mari alocate prin aceasta hotarare de guvern revin unor scoli din localitati cu primari PSD. Sa fie o simpla coincidenta faptul ca ministerul de resort apartine aceluiasi partid?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Nota
Sunt interzise injuriile, incitările la ură sau violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația Graiul Sălajului nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea de a solicita ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, trimise pe adresa de e-mail a redacției, graiulsj@unisys.ro.