septembrie 24, 2022

Bancnota aniversara pentru colectionare dedicata împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918

Prima bancnota emisa de BNR, dupa 1947, care reprezinta un Suveran al României

rn

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a României, începând cu data de 1 decembrie 2018, Banca Nationala a României a lansat în circuitul numismatic o bancnota aniversara pentru colectionare, cu valoarea nominala de 100 lei, dedicata împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.
Pe aversul bancnotei se regasesc urmatoarele elemente grafice reprezentative: în partea dreapta portretele regelui Ferdinand I si reginei Maria; dedesubt, pe doua rânduri, numele acestora si anii de viata, respectiv „REGELE FERDINAND I 1865-1927” si „REGINA MARIA 1875-1938”. În zona centrala, o imagine de la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918.
Pe reversul bancnotei sunt ilustrate intrarea în Bucuresti a alaiului regal la 1 Decembrie 1918 si un fragment din buzduganul regelui Ferdinand I, respectiv patru femei în costume populare specifice fiecarei provincii românesti unite: Basarabia, România, tara Ardealului si Bucovina.
Tirajul pentru aceasta emisiune numismatica este de 10.000 bancnote. Pretul de vânzare al bancnotei aniversare pentru colectionare, cu tema 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 este de 150 lei, exclusiv TVA, inclusiv pliantul de prezentare.
Bancnota are putere circulatorie pe teritoriul României.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.