Contextul actual, in care, din cauza crizei, o mare parte a romanilor sunt pusi in imposibilitatea de a rambursa creditele accesate, a determinat bancile comerciale sa ia in calcul reesalonarea si restructurarea creditelor clientilor cu probleme, care vin din timp sa discute situatia serviciului datoriei. „Acei clienti care simt ca nu mai pot, sa vina la banca sa vedem ce se poate face inainte sa se ajunga la situatii neplacute de executare silita. Sa vina inainte sa descopere ca sunt in incapacitate de plata”, a declarat Ghetea.
In calitate de presedinte al CEC Bank, Radu Ghetea sustine ca institutia pe care o reprezinta cauta solutii pentru ca deciziile de esalonare sau restructurare a creditelor sa poata fi discutata de consilierii de la ghiseu, fara sa fie necesara aprobarea comitetelor. Spre exemplu, a precizat sursa amintita, scadenta unui credit cu termen de rambursare de cinci ani ar putea fi prelungit pana la sapte ani, cu o perioada de gratie de doi ani, in care sa fie achitate numai dobanzile.
Pentru a veni in sprijinul clientilor, Banca Comerciala Romana ar putea accepta sa amane platile de rate la creditele atrase de persoanele care isi pierd locul de munca, a declarat Sorin Mititelu, directorul executiv al directiei dezvoltare afaceri si produse retail din cadrul BCR. „Orice decizie in acest sens va fi luata punctual, la nivel individual”, a mentionat sursa citata, adaugand ca pentru clientii care au obligatiile platite la zi, contractele actuale de credit permit bancii sa lungeasca scadentele la imprumuturile in derulare, cu scopul de a micsora rata lunara.
Reprezentantii bancilor recunosc ca in ultimele luni se observa o crestere a restantelor. „Criza se manifesta prin intarzieri la incasarea creantelor pentru serviciile prestate. Ca urmare, unii clienti persoane juridice au intrat intr-un gol de resurse si nu pot rambursa la termen ratele”, ne-a declarat Victor Ardelean, directorul sucursalei locale a Bancii Transilvania. Potrivit spuselor sale, in cazul populatiei, aceasta problema nu s-a manifestat inca, dar poate aparea in eventualitatea unor disponibilizari masive ori daca salariatii salajeni vor fi trimisi, in numar mare, in somaj tehnic.
La randul lor, oficialii Raiffeisen Bank anticipeaza o scadere a profitabilitatii, reducerea ritmului de creditare si concentrarea pe atragerea de depozite. Astfel, pentru a putea accesa un imprumut bancar, clientul va trebui sa indeplineasca o serie de conditii de eligibilitate. Dupa cum spune reprezentantul Bancii Transilvania in teritoriu, la capitolul persoane juridice, vor primi finantare cu precadere agentii economici din domeniile mai putin expuse la efectele crizei (industria alimentara, retail etc.)