ianuarie 27, 2023

Bâlbe, patos și perle de politicieni sălăjeni la Ziua Națională

Pe principiul perlelor de la bacalaureat, ne-am amuzat și noi de mesajele transmise de politicienii sălăjeni cu ocazia Zilei Naționale a României. Dacă la manifestările restricționate din centrul Zalăului, mai marii județului s-au întrecut în citit cu greșeli, a fost și patos, așa cum se cere la momente solemne. Prefectul Dari Toma ne-a urat în stilul caracteristic, cu dezacorduri și bâlbe, dar îl înțelegem și suntem mai iertători. Președintele Consiliului Județean, Dinu Iancu-Sălăjanu, a citit de pe foaie. Ne-ar fi plăcut mai mult să-l auzim cântând ”Noi suntem români”. A salvat solemnitatea primarul Ionel Ciunt care, adoptând stilul său de orator cu patos de la amvon, a reușit să mai facă să tresalte inimile înghețate de ultimele evenimente politice.

Pe online, politicienii noștri au adoptat același limbaj de lemn cu care ne-au obișnuit în astfel de zile de solemnitate națională. Toți sunt mândri că sunt români, toți sunt buni și folosesc cu emfază cuvinte pompoase, care sună bine, dar nu spun nimic.

Ne-a salvat deputatul USR Alin Prunean care ne-a pus la încercare logica istorică, cu o perluță fină, pentru cunoscători. Și ne-am amintit celebra perlă de bacalaureat care circula în urmă cu câțiva ani:”Perioada interbelică a fost una grea pentru Mihai Eminescu”. Același principiu l-am identificat și în mesajul transmis de deputatul sălăjean:

”România pe care o sărbătorim astăzi nu este şi nu poate să fie ţara celor care îşi urmăresc doar interesul personal sau scorul electoral la următoarele alegeri, ci o ţară demnă de moştenirea pe care ne-au lăsat-o, prin Marea Unire din 1918, sălăjenii Simion Bărnuţiu, Iuliu Maniu, Victor Deleu sau Gheorghe Pop de Băseşti”.

Foarte fain, atâta doar că înaintașul nostru Simion Bărnuțiu murise cu peste 50 de ani înainte de Marea Unire. La Alba Iulia, alături de Iuliu Maniu, Victor Deleu sau Gheorghe Pop de Băseşti putea să fie doar fantoma marelui sălăjean, care ne bântuie, după cum vedem, și-n ziua de azi.

5 thoughts on “Bâlbe, patos și perle de politicieni sălăjeni la Ziua Națională

  1. Cum adică, indivizii ăștia nu pot vorbi liber? Halal conducători! Or fi neam cu Andrușcă ăla de la Neamț, de l-au pus ministru. Da’ tăt îi bine, că-s alfabetizați și pot citi de pe foaie! Vorba aceea, carte multă nu se cere, să fii pr_st, să ai putere.

  2. “Prefectul Dari Toma ne-a urat în stilul caracteristic, cu dezacorduri și bâlbe, dar îl înțelegem și suntem mai iertători”

    Si acum, reciteste ce ai scris “jurnalstule”
    Tu intelegi ceva? Te iertam si noi, te intelegem de ce.

  3. În sens mai larg, prin contributia sa la Mica Unire, primul pas spre Marea Unire, Barnutiu are parta sa de contributie şi la evenimentul de la 1 Decembrie 1918. Dar, deh, unii care s-au angajat la muzeu se si cred istorici. In plus, e distractiv ca purtatorul de cuvant al unei institutii subordonate Consiliului Judetean il critica in presa pe Dinu.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut