In timp ce tot mai multi tineri cad in capcana consumului de droguri legale, considerate de specialisti cel putin de la fel de periculoase ca si cele ilegale, autoritatile romanesti invoca tot felul de pretexte pentru a amana rezolvarea acestei probleme prin introducerea acestor substante halucinogene pe lista drogurilor interzise de lege. Ultima scuza, bajbaita de noul ministru al Sanatatii Cseke Attila, se leaga de faptul ca inca nu ar exista un studiu care sa evidentieze clar care sunt substantele, in prezent legale, ce dau dependenta si care ar trebui, in consecinta, interzise. Astfel de studii exista, insa, la nivel european, pe baza lor mai multe tari din zona reusind, macar in parte, sa stavileasca acest fenomen care tinde sa se generalizeze. De ce nu era suficient si la noi un astfel de studiu? Cel mai probabil pentru ca, spre deosebire de alte tari, in Romania inca nu a murit – oficial, cel putin – nimeni ca urmare a consumului de droguri legale. Prin urmare, va trebui neaparat sa moara cineva pentru ca autoritatile sa se trezeasca si sa ia masuri prin care tinerii sa nu mai aiba acces liber, la orice ora, la substante care, in prima faza, le creeaza iluzia ca sunt cei mai grozavi de pe Pamant, pentru ca mai apoi sa-i bage, efectiv, in mormant.
Dincolo de continua degradare a starii de sanatate a consumatorilor acestor substante de care abunda internetul, efectul lor se resimte, fara doar si poate, si in cresterea gradului de infractionalitate in randul tinerilor. Nu mai departe de cele doua jafuri petrecute saptamana trecuta in Zalau, despre care se vorbeste pe la colt de strada ca ar avea legatura cu faptul ca autorii ar fi consumat celebra “sare de baie Special Gold”, un drog care se prizeaza si care da rapid dependenta.
Iar aceasta atitudine a autoritatilor, care evita sa recunoasca gravitatea problemei, se concretizeaza si printr-un alt aspect negativ: lipsa unor centre specializate in a-i ajuta pe tinerii dependenti sa scape de adictie si sa stea, ulterior, departe de droguri.