Bacteria putregaiului brun dezvolta in culturile de cartofi o boala cu pagube potentiale uriase pe termen lung

Bacteria putregaiului brun dezvolta  in culturile de cartofi o boala cu pagube  potentiale uriase pe termen lung

Agricultorii sunt in alerta dupa ce peste 1.100 de tone de cartofi din Egipt au fost blocate sa intre in Romania din cauza ca ar fi infectate cu o bacterie foartre periculoasa pentru cartofi (Rastolnia). 

rn

Faptul ca acest transport a fost oprit, nu este insa o garantie ca nu au ajuns in tara cartofi contaminati cu putregaiul brun, despre care Valentin Duca, directorul Directiei Judetene Agricole Salaj, ne spune ca este o boala de carantina.
Bacteria este foarte periculoasa pentru ca nu exista metode de combatere, nici chimice, nici biologice. Infecteaza solul si poate fi eliminata abia dupa 5-6 ani, timp in care solul contaminat nu mai poate fi utilizat pentru cultura cartofului.
Impactul economic asupra celor ce planteaza cartofi infestati va fi sever si exista si riscul infestarii solului si apelor de suprafata cu bacteria provenita din resturile rezultate in urma consumului de cartof, precum si de la cartofi deteriorati evcacuati ca resturi menajere.
Boala se transmite si prin samanta. In judetul Salaj a mai fost o bacterie asemanatoare in anul 2007. Putregaiul inelar a fost atunci prezent in zonele Sig, Tusa, Banisor. Cu eforturi din partea specialistilor, bola a fost eradicata.
Pentru a feri culturile de cartofi de bacteria putregaiului brun, Valentin Duca le recomanda cultivatorilor de cartofi, acum in perioada plantarii cartofilor, sa cumpere numai samanta de la persoane autorizate si cu certificat de garantie.
Inspectorii fitosanitari fac in aceasta perioada controale pentru a depista la timp cartofii infectati cu agenti patogeni, in vederea prevenirii raspandirii acestora, astfel ca pe masa consumatorului sa ajunga produse sigure consumului.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *