Bacalaureatul incepe in ianuarie

Bacalaureatul incepe in ianuarie

Ministerul Educatiei a stabilit calendarul si modul de organizare si desfasurare pentru noul tip de bacalaureat, ce va fi sustinut din acest an scolar
Elevii din clasele a XII-a vor incepe sustinerea primelor probe ale noului tip de examen de bacalaureat imediat dupa ce se vor intoarce din vacanta de iarna. Potrivit calendarului si metodologiei de organizare a examenului de bacalaureat 2010, publicate saptamana aceasta de Ministerul Educatiei, in perioada 11 – 13 ianuarie, viitorii absolventi vor sustine, deja, proba orala la limba romana, denumita acum proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana. Imediat dupa aceasta proba, elevii care invata intr-o limba materna vor participa, in zilele de 13 – 15 ianuarie, la evaluarea competentelor de comunicare in respectiva limba materna. Tot in ianuarie, elevii din clasele a XII-a vor trebui sa demonstreze ca se pricep sa lucreze pe calculator, in proba de evaluare a competentelor digitale, ce este programata pentru perioada 18 – 29 ianuarie. Ultima evaluare este programata ceva mai tarziu, in perioada 19 – 22 aprilie, fiind vorba despre proba de limba straina (evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba moderna). Metodologia precizeaza ca aceasta ultima proba se poate sustine la oricare dintre limbile straine studiate (limba I, limba II, obligatorie – optionala etc), evaluarea urmand sa contina trei etape: proba scrisa, cu durata de 90 de minute, proba orala, cu durata de 10 -15 minute, si o proba de intelegere a unui text audiat, cu durata de 20 de minute.
Fara note la oral
Rezultatele la aceste trei, respectiv patru probe nu se consemneaza prin note, ci prin nivele de competenta, stabilite in functie de punctajul obtinut (0 – 25 puncte: incepator; 26 – 50 puncte: nivel mediu; 51 – 74 puncte: avansat; 75 – 100 puncte: experimentat). Avantajul neacordarii de note este ca, astfel, nu se poate pica la oral.
Probele scrise incep in 28 iunie
Probele scrise vor incepe, ca si pana acum, la sfarsitul lunii iunie. Prima este cea la limba si literatura romana, din 28 iunie, o zi mai tarziu – 29 iunie – fiind programata proba din limba si literatura materna. In 30 iunie, absolventii de liceu vor sustine proba obligatorie a profilului, adica matematica (pentru cei de la filiera teoretica – profil real, filiera tehnologica – toate profilurile si filiera vocationala – profilurile militar si pedagogic) sau istorie (pentru cei de la filiera teoretica – profil umanist si pentru toate profilurile de la vocational, cu exceptia celui militar si a celui pedagogic). Ultima proba de bacalaureat va avea loc in 1 iulie, cand absolventii care au dat proba anterioara din matematica vor putea alege intre fizica, chimie, biologie sau informatica, iar cei care au dat din istorie – intre geografie, filosofie, logica si argumentare, economie, psihologie sau sociologie.
Neregulile taie din indemnizatia presedintelui de centru
Ca noutate absoluta, noul tip de bacalaureat elimina proba de sport, chiar si in cazul absolventilor liceelor sportive. In plus, pentru candidatii care, in cursul liceului au obtinut premii la olimpiade internationale, se da posibilitate echivalarii, la cerere, a probei scrise la disciplina la care a obtinut premiul. Echivalarea se face, evident, cu nota maxima.
In ceea ce-i priveste pe profesorii implicati in examenul de bacalaureat, se remarca aparitia celui de-al doile vicepresedinte de centru de examen (pentru centrele in care numarul de candidati este mai mare de 450) si stabilirea unei sanctiuni pentru nereguli in desfasurarea examenului. Mai precis, metodologia stabileste ca daca intr-un centru se petrec nereguli grave sau repetate, se ia masura diminuarii indemnizatiei presedintelui acelui centru cu 20 – 70 la suta.
Inechitate
Noul tip de bacalaureat creeaza inechitati intre viitorii absolventi, care nu mai primesc note la probele orale, si cei care au promovat examenul in anii anteriori, cand gratie miilor de note de 10 de la oral absolventii s-au ales cu medii foarte mari. Inechitatea conteaza in momentul in care aceste doua categorii de absolventi concureaza pe aceleasi locuri la facultate.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *