septembrie 23, 2023

Bacalaureat special pentru elevii din învățământul profesional

5

Sorin Cîmpeanu, noul ministru al Educației, vrea să schimbe examenul de Bacalaureat din temelii. Pe lângă Bacalaureatul clasic, acest examen se dorește a fi și un examen diferențiat, “în funcție de specificul fiecărui candidat”. Potrivit oficialului, Bacalaureatul profesional, de exemplu, ar trebui să permită accesul elevilor doar în universitățile tehnice de profil.

“Bacalaureatul să fie diferențiat în funcție de specificul fiecărui candidat, în funcție de dorinețele lui de dezvoltare profesională și personală, vor fi pe învățământ profesional care să-ți permită accesul într-o universitate tehnică, nu în alt fel de universitate, Bacalaureatul clasic și vom vedea”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Examenul de Bacalaureat a reprezentat dintotdeauna “o problemă cronică”, iar ministrul susține că un Bacalaureat de acest fel este imperios necesar, menit să asigure elevilor deschiderea de noi oportunități și opțiuni pentru viitor. Noul tip de Bacalaureat diferențiat ar putea aduce universităților tehnice de profil un număr impresionant de studenți care, la rândul lor, ar deveni specialiștii de care România are atâta nevoie. Să nu uităm că piața meseriilor din România se confruntă cu o lipsă accentuată de personal, iar niște studenți bine formați și educați ar ridica standardele activității în sectoarele economice și profesionale.

“Rutele de evoluție educațională și profesională trebuie să fie diversificate, complete și deschise. Pentru a avea aceste rute, trebuie să ai un Bacalaureat diferențiat”, susține ministrul.

Bacalaureatul diferențiat este inclus în programul de guvernare al noului Executiv condus de premierul Florin Cîțu.

Și în prezent, Bac-ul este diferențiat, disciplinele și subiectele fiind diferite de la un profil la altul.

Examenul Național de Bacalaureat 2021 se va desfășura în conformitate cu prevederile Metodologiei de organizare și desfășurare aprobată prin Ordinul Ministrului Educației cu nr.4799/2010 și cu prevederile Ordinului de ministru nr.5453/2020.

Pe site-ul Ministerului Educației și Cercetării poate fi studiat calendarul pentru ambele sesiuni ale Examenului Național de Bacalaureat 2021.

5 thoughts on “Bacalaureat special pentru elevii din învățământul profesional

  1. Da, un bac tehnic, ar fi bine venit. Nu, prostiile Rodicai Andronescu, care a incercat sa desfiinteze invatamantul tehnic! Politruca supararii!

    1. Bai fraiere.Asta demonstreaza impotenta unui sistem de invatamant in a instrui elevii.Dam apa la moara incompetentei profesorilor si in egala masura a lipsei dorintei de a a invata a elevilor.Atunci inseamna ca nu mai avem nevoie de profesori licentiati.Ajunge un maistru cu profesionala pentru a-i invata pe viitorii “ingineri”.Care nu vor sti sa scrie,sa citeasca dar vor avea diploma.Halal !!!

  2. Da, un bac tehnic ar fi bine venit. Nu, prostiile Rodicai Andronescu, care a incercat sa desfiinteze invatamantul tehnic! Politruca supararii!

  3. Anamaria, nu ești clară, învățământ profesional se referă aici la liceele tehnologice. Să nu creada lumea că cei de la școala profesională dau bac.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut