decembrie 1, 2022

Azi incepe plata avansului pe suprafaţă

Azi, 17 noiembrie, este zi cu roşu în calendar pentru agricultorii români. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) promite să plătească plata avansului din plata unică pe suprafaţă. Fermierii nu mai au răbdare şi nici încredere în promisiuni, pentru că de multe ori s-a anunţat începerea plăţilor avansului. Şi tot au avut puţintică răbdare cu promisiunile lui Mihai Puţintel, şeful APIA. Ei vor să-şi vadă banii în conturi. “A trecut o lună şi ni-s pline podurile de promisiuni. Poate acum…”, spune deznădăjduit Ioan Ortelecan, agricultor din Domnin.
Şeful APIA, Mihai Puţintel, a garantat că marţi, adică azi, vor începe plătile directe, avansul de 53,42 de euro la hectar, pentru toţi fermierii care-l aşteaptă, peste un milion de fermieri în România. Cuantumul schemei de plată unice pe suprafaţă este de 77,42 de euro la hectar.
Potrivit lui Perneş Călin, director executiv al APIA Sălaj, în judeţul nostru aşteaptă 24.750 de fermieri avansul. “Noi am finalizat controalele, aşteptăm doar autorizarea la plată. De la 1 decembrie se intră în perioada de plăţi regulare (totale) atât pentru cei care au primit avansul, stop_coloana cât şi pentru cei care nu l-au primit”, a spus Perneş.
Şeful APIA Sălaj a ţinut să precizeze că fermierul primeşte la hectar şi alte plăţi. “Concret, la plata unică pe suprafaţă se adaugă plata distributivă – între un hectar şi 5 hectare este de 5 euro/an/ha, între 5 hectare şi 25 de hectare este de 46,74 euro/an/ha; plata pentru înverzire 53,90 euro/an/ha; plata pentru tinerii fermieri (cu vârste până-n 40 de ani) 29,77 euro/an/ha. La toate acestea se adaugă plăţile cuplate în funcţie de cultură”, a mai spus Călin Perneş.
Aşadar, fermieri, începând de azi verificaţi-vă conturile. Nu de aslta, dar promisiunea neonorată asimilată cu minciuna nu ţine la nesfârşit.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *