Avocatii din Baroul Salaj au intrat in greva japoneza

Daca nu le sunt satisfacute revendicarile, avocatii vor recurge, in etape, la proteste prin limitarea activitatii

rn

Baroul Salaj a anuntat ieri ca avocatii membri au intrat in greva japoneza, protest anuntat de saptamana trecuta. De ieri, avocatii din Baroul Salaj se prezinta la cauzele in care sunt desemnati ca avocati din oficiu cu o banderola alba pe brat, in semn de protest, dupa modelul japonez. Este forma de protest pe care avocatii o vor practica pana in 24 februarie, urmand ca apoi sa treaca, in etape, la alte forme, prin limitarea serviciilor.
In comunicatul emis ieri, Baroul Salaj precizeaza ca nemultumirile avocatilor sunt legate de modalitatea de desfasurare a serviciilor de asistenta judiciara, "avand in vedere cuantumul derizoriu al remuneratiilor stabilite pentru aceste activitati" si "nereglementarea remuneratiilor cuvenite curatorilor".
Comunicatul prezinta calendarul protestelor si formele acestora pana in martie, cand, daca revendicarile nu le sunt satisfacute, avocatii nu vor mai asigura asistenta judiciara.
"in perioada 11 – 24 februarie 2019, avocatii din Baroul Salaj se vor prezenta in cauzele respective, purtand o banderola alba pe brat.
in perioada 25 februarie – 10 martie 2019, Baroul Salaj va asigura asistenta judiciara exclusiv in cauzele penale in care se discuta masurile preventive.
Cu incepere din 11 martie 2019, pana la identificarea solutiilor la problemele sesizate, Baroul Salaj nu va mai asigura asistenta judiciara, la inceput cate 30 minute pe zi, timp de o saptamana, apoi pe termen nelimitat" a anuntat ieri Baroul Salaj in comunicatul semnat de Dana Lazar.
La protestul inceput ieri s-au raliat barourile din 14 judete si din Bucuresti. Acestea au transmis saptamana trecuta un comunicat comun catre Guvern, Ministerul Justitiei si Parchetul General ’n care cer majorarea majorarea onorariilor cuvenite avocatilor pentru prestarea serviciilor prestate ’n cadrul sistemului de ajutor public judiciar; reglementarea prin protocol a onorariilor / remuneratiilor cuvenite curatorilor; eliminarea practicii judecatorilor ori procurorilor de cenzurare a acestor onorarii.
Barourile care iau parte la protest sunt din judetele Alba, Arges, Buzau, Cluj, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomita, Ilfov, Olt, Prahova, Satu Mare, Salaj Timis, dar si din Bucuresti. Toate fac parte din Uniunea Nationala a Barourilor din Romania.

rn

Avocatii spun ca castiga mult prea putin  pe dosar, iar ministrul Tudorel Toader spune  ca solicitarile lor sun ‘absolut nemotivate’

rn

Avocatii spun ca, in functie de natura procesului – civil sau penal -, un avocat poate incasa intr-un dosar suma minima de 140,57 lei net sau suma maxima de 468,58 lei net, sume pe care le compara cu slariul minim net pe economie (1.263 lei) si remarca faptul ca, pentru un dosar, un avocat poate incasa un venit net de noua ori mai mic decât venitul net lunar al unei persoane fara pregatire universitara.

rn

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, le-a transmis ieri avocatilor, intr-o postare pe facebook, ca solicitarile lor sunt "absolut nemotivate" si ca in curand le va face publice. Ministrul Tudore Toader exemplifica cu onorariul pentru depunerea actiunii de divort, spunand ca avocatii cer majorarea de la 100 lei la 600 lei, iar el pune intrebarea daca acest onorariu este doar pentru depunerea actiunii sau si pentru sustinerea acesteia in instanta. 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *