Ploile și furtunile se întorc în această săptămână în țara noastră. Meteo radar avertizează că, pe alocuri, vor fi posibile vijelii, grindină și inundații locale.

Cauza schimbării vremii este avansul unui talveg depresionar dinspre vestul Europei, cu aer mai rece, care va pune capăt valului de căldură actual și ne va aduce câteva zile cu temperaturi mai moderate.

Schimbarea masei de aer va fi însoțită de furtuni puternice și ploi abundente în unele părți ale țării.

De altfel, s-a emis o atenționare meteo de cod galben sub a cărui incidență se regăsește și Sălajul.

credit foto: meteo radar

Intervalul de valabilitate al Codului este din 2 iulie, ora 10.00, până în 3 iulie, ora 10.00.

Primele averse sunt posibile încă de luni, 1 iulie, în vestul și nord-vestul țării (Cluj, Maramureș, Bistrița, Sălaj, Satu Mare), dar cele mai puternice și extinse furtuni sunt așteptate marți, 2 iulie, când vor fi condiții de instabilitate atmosferică accentuată în majoritatea regiunilor, cu excepția Dobrogei și a părții de est a Munteniei.

Județele cele mai afectate sunt Cluj, Maramureș, Bistrița Năsăud și Sălaj.

În zonele avertizate, vor fi perioade de instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări ale vântului (rafale de 50-70 km/h), grindină și descărcări electrice.

În intervale scurte de timp, cantitățile de apă acumulată vor fi de 20-40 l/mp, iar pe arii restrânse chiar vor depăși 50l/mp.

Meteo radar arată că, din cauza contrastului mare de temperatură, se va înregistra o creștere rapidă a vitezei vântului odată cu altitudinea, fenomen cunoscut sub numele de forfecare. Acest lucru va permite apariția furtunilor puternice în unele zone, capabile să producă fenomene severe, precum averse torențiale, vijelii intense și grindină de dimensiuni mari.

În general, aceste fenomene nu pot fi prognozate la scară locală decât cu cel mult 1 – 2 ore înainte. Ploile și furtunile vor continua și pe parcursul zilei de miercuri, mai ales în nord, centru și nord-est, urmând ca vremea să se îmbunătățească începând de joi, 4 iulie.