2019 va fi, protrivit analistilor, anul în care va bate vânt de criza. Recesiunea este invocata de tot mai multi specialisti, având în vedere cifrele din 2018, dar, mai ales, schimbarile pregatite de Guvern. Un lucru e clar: statul are nevoie de bani multi si îi va lua de unde poate. Inclusiv de la populatie, asta desi, în declaratiile oficiale, sunt promise din nou cresteri de venituri.
Momentul în care economia România va frâna pare tot mai aproape, potrivit analistilor. Nu se discuta despre o crestere economica mai mica, ci despre stagnare sau chiar recesiune. Adica scadere timp de sase luni consecutive. Analistii spun ca la baza acestui scenariu stau politicile sociale! Cheltuieli mari acoperite prin artificii financiare, nu prin încasari generate de ramura productiva a economiei, arata o analiza consistenta si argumentata publicata de hotnews.ro
Analistul economic Iancu Guda subliniaza ca avem cresteri de salarii de 26%, ajutoare soaciale cu 20% si atunci 64% dintre banii cheltuiti de statul roman sunt pe ajutoare, pensii si salarii.
Dragos Cabat, analist financiar, spune ca cel mai greu vor resimti românii golul din buzunare. Daca în prima parte a cresterii economice ei nu au simtit o imbunatatire sesizabila a nivelului de trai, în perioada de recesiune vor simti destul de puternic scaderea economica.
Datele Comisiei Europene arata ca nu doar analistii estimeaza vremuri grele pentru economia româneasca, ci si populatia. O treime dintre români se asteapta ca lucrurile sa se înrautateasca, iar asta se traduce prin noi scumpiri, deprecierea monedei nationale si, din nou, crestere a dobânzilor. Adica rate mai mari.
Adrian Codîrlasu, presedintele Asociatiei CFA România, puncteaza ca leul a avut o traiectorie de depreciere. Avem inflatie mai mare decât în Uniunea Europeana. Crescând salariile în sectorul public, a pus presiune pe crestere si în sectorul privat si pe partea de cerere si pe cea de oferta: având presiune, aceasta a dus la inflatie mare.
Analistii financiari se asteapta la o depreciere a monedei nationale pâna la un curs de aproape 4,7 lei pentru un euro peste 6 luni. Leul va continua sa scada si în 2019, iar cursul ar putea atinge un nivel de 4 lei si 74 de bani în luna noiembrie.
Cât despre scumpiri, specialistii anticipeaza o rata a inflatiei de 4,2 la suta.
2018 a marcat începutul decelerarii economice, iar pâna în 2020 economia Statelor Unite va încetini. La fel si cea a Europei, spun economistii. Aceste evolutii vor avea impact si asupra României. Riscul ca România sa intre în recesiune tehnica a crescut destul de tare. Recesiune tehnica înseamna doua trimestre în care PIB-ul scade.
Guvernul spera ca va bifa la final de 2019 o crestere economica de 5,5% si un produs intern brut de peste o mie de miliarde de lei. În acelasi timp, FMI si Comisia Europeana sunt ceva mai realisti privind avansul economiei. Comisia Europeana estimeaza o crestere de 3,8%, în timp ce FMI vorbeste despre doar 3,4%.