In conditiile in care avem cu aproape 50 la suta mai multe paturi de spital decat media europeana, bolnavii salajeni stau de multe ori la coada pentru un loc de internare. Si asta nu din cauza ca ar fi salajenii mai bolnaviciosi, ci pur si simplu pentru ca, desi mai scumpa, internarea e solutia preferata de toti.
Desi este unul dintre cele mai saracacioase sisteme sanitare din Europa, sistemul romanesc prezinta un paradox: abunda de paturi de spital. Fata de o medie europeana de patru paturi la mia de locuitori, in Romania sunt sustinute de la buget sase paturi, cu toate cheltuielile conexe ce decurg de aici.
De la aceasta problema, semnalata recent de ministrul Ion Bazac, nu face exceptie nici judetul Salaj, care se inscrie in statistica nationala cu 5,48 de paturi la mia de locuitori. Datele ne-au fost puse la dispozitie de dr.Ligia Marincas, directorul coordonator al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj.
Desi nu a vrut sa comenteze afirmatia ministrului, potrivit careia am avea prea multe spitale si ca s-ar impune o diminuare a acestora cu aproximativ doua treimi, seful DSP a precizat ca „impreuna cu autoritatile locale urmeaza sa se reanalizeze situatia fiecarui spital in parte si sa se decida, in functie de anumite criterii, cu ce numar de paturi vor functiona acestea”.
O astfel de decizie – de reducere a numarului de paturi – are serioase implicatii sociale, unul dintre efectele cele mai contestate fiind reducerile de personal. „Problema reducerii numarului de paturi s-a mai pus, de-a lungul… istoriei – a precizat Ligia Marincas – dar de fiecare data sindicatele, care sunt foarte puternice, s-au opus”. Opozitia sindicatelor este data de faptul ca aproximativ 80 la suta din cheltuielile unui spital sunt cheltuieli din personal, care nu pot fi acoperite decat daca se fac cat mai multe internari (dependente, la randul lor, de numarul de paturi). Asa se ajunge la situatii in care, desi avem conform statisticilor europene prea multe paturi, bolnavii stau cate doi intr-un pat.
Din statisticile DSP rezulta ca anul trecut unul din cinci salajeni a fost internat, in medie, pentru 6,3 zile. Cele mai multe internari – peste 30.000 – au fost la Spitalul Judetean, urmat de Spitalul Simleu – cu 6.900 – si de Centrul de Cercetari si Asistenta Medicala Simleu, cu 3.659 de internari. Conform acelorasi statistici, fiecare salajean apeleaza, in medie, de trei ori pe an la medicul de familie si o data la medicul specialist din ambulatoriu.